The Malaysia Post

Kekejaman Russia Terhadap Kanak-Kanak Ukraine, Lebih Daripada 3,000 Kes Jenayah Dilaporkan

Pada 1 September 2023, Ukraine telah membuka lebih daripada 3,000 kes jenayah berkaitan dengan dakwaan kejahatan Russia terhadap kanak-kanak di negara tersebut, termasuk puluhan kes penyiksaan, menurut maklumat daripada pendakwa-pendakwa Ukraine. Dakwaan ini merangkumi “pembunuhan, mutilasi, penculikan kanak-kanak, pemindahan paksa, pengusiran, keganasan seksual terhadap kanak-kanak, dan penculikan,” seperti yang diungkapkan oleh Yulia Usenko, Ketua Jabatan bagi Perlindungan Kepentingan Kanak-Kanak dan Memerangi Keganasan dalam Pejabat Pendakwa Raya Ukraine kepada Interfax-Ukraine.

Jenis-Jenis Kekejaman Russia Terhadap Kanak-Kanak

Usenko menyatakan bahawa kejahatan yang didakwa ini “seringkali digabungkan dengan penyiksaan dan pembebasan tanpa kebenaran” dan “badan penyiasatan pra-perbicaraan dan pendakwaan mendokumentasikan kejahatan-kejahatan sedemikian dalam lebih daripada 3,200 prosiding jenayah.” Sejak Russia melancarkan invasi sepenuhnya ke Ukraine pada Februari tahun lepas, pihak berkuasa Ukraine, kumpulan hak asasi manusia, badan antarabangsa, dan organisasi berita telah mendokumentasikan sejumlah besar bukti dakwaan kejahatan perang Russia dan penyalahgunaan hak asasi manusia.

Baca lagi | Rusia memberi amaran kepada manusia yang berisiko jika Barat cuba menghukumnya ke atas Ukraine

Russia Menafikan Dakwaan

Russia telah berulang kali menafikan tuduhan penyiksaan dan penyalahgunaan hak asasi manusia ini. Mengikut Usenko, pendakwaan mendokumentasikan 75 kanak-kanak yang menderita pelbagai bentuk penyiksaan oleh tangan tentera Rusia.

Keadaan Kanak-Kanak di Yahidne

Daripada jumlah itu, 69 di antaranya ditemui di kampung Yahidne, di wilayah Chernihiv utara Ukraine. Kanak-kanak tersebut ditahan di dalam asrama sekolah bersama-sama orang dewasa dan keadaan serta perlakuan mereka “sama dengan penyiksaan,” kata Usenko. Kes penyiksaan kanak-kanak juga didokumentasikan di wilayah Kherson selatan dan Kharkiv timur laut, di mana kanak-kanak “ditahan kebebasan mereka dan dikenakan penyiksaan fizikal,” tambah Usenko.

Kanak-Kanak Dijadikan Tahanan

Beberapa kanak-kanak ditahan kerana Rusia mendakwa mereka menyebarkan maklumat tentang pergerakan jentera tentera Rusia dan askarannya, menurut Usenko. Laporan tentang penyiksaan kanak-kanak ini muncul selepas beberapa wilayah Ukraine berjaya diselamatkan daripada tentera Rusia yang menduduki.

Baca lagi | AS akan menghantar peluru, kenderaan tentera ke Ukraine dalam pakej bantuan terkini

Kejadian Keganasan Seksual

Ini termasuk 13 kes dakwaan keganasan seksual terhadap kanak-kanak, yang termuda adalah seorang kanak-kanak perempuan berusia 4 tahun, kata Usenko. Russia belum memberikan sebarang komen mengenai temubual Usenko.

Kejadian Skandal Terhadap Kanak-Kanak

Perlakuan terhadap kanak-kanak Ukraine oleh Russia telah lama menjadi tumpuan perhatian antarabangsa. Pada Mac, Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengeluarkan waran tangkap terhadap Presiden Russia Vladimir Putin dan pegawai Russia, Maria Lvova-Belova, atas dakwaan rancangan untuk mengusir kanak-kanak Ukraine ke Russia.

Keberangkatan Kanak-Kanak ke Russia

Kerajaan Russia telah membela amalan ini dengan menyatakan bahawa mereka menyelamatkan kanak-kanak dan menafikan bahawa pengusiran itu adalah secara paksa. Kremlin telah mengecam tindakan Mahkamah Jenayah Antarabangsa sebagai “tidak berasas dan tidak boleh diterima.” Lvova-Belova – ombudsman Russia untuk hak kanak-kanak – dan pegawai Russia lain menyatakan pada bulan Julai bahawa lebih daripada 700,000 kanak-kanak Ukraine telah diambil daripada zon konflik di Ukraine ke Russia sejak permulaan perang.

Baca lagi | Zelensky untuk menekan G7 untuk mendapatkan bantuan lanjut ketika perang sedang melanda

Pendirian Ukraine Mengenai Isu Ini

Bagaimanapun, Ukraine mendakwa bahawa kanak-kanak-kanak ini diusir secara haram dan jumlah kanak-kanak yang diambil adalah lebih kecil, anggaran sekitar 19,500. Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, sebelum ini menyatakan bahawa “371 kanak-kanak telah kembali ke Ukraine daripada pengusiran. Pada masa yang sama, kami pasti tahu tentang sekurang-kurangnya 19,505 kanak-kanak Ukraine yang diusir, dan ini hanya sebahagian dari semua kanak-kanak Ukraine yang masih berada dengan pihak musuh. Dan kami mesti membawa mereka semuanya kembali.”

Pendedahan Kejadian Kanak-Kanak

CNN telah berbincang dengan kanak-kanak dan keluarga kanak-kanak yang menceritakan bagaimana mereka secara paksa diambil ke Russia. Satu laporan yang dikeluarkan pada Februari menggariskan dakwaan tentang rangkaian luas kem di mana kanak-kanak menjalani “pendidikan politik,” termasuk pendidikan akademik yang berorientasikan Russia, budaya, dan dalam beberapa kes, pendidikan ketenteraan.

Kesannya ke atas Kanak-Kanak Ukraine

Taklimat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang diadakan pada minggu lalu memberi tumpuan kepada kesan perang terhadap kanak-kanak Ukraine, dengan pengusiran dan perlakuan terhadap kanak-kanak menjadi tumpuan utama. Menurut Rosemary DiCarlo, Naib Setiausaha Agung PBB untuk Hal Ehwal Politik dan Pembangunan Keamanan, sejak perang bermula, sekurang-kurangnya 545 kanak-kanak telah terbunuh manakala hampir 17,000 lagi cedera sejak perang tersebut tercetus.

Read Previous

Memasuki Bulan September, Ini 5 Kisah Popular dalam Sejarah Ekonomi Paling Digeruni

Read Next

Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram, Peluang Menang 50-50 – DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.