The Malaysia Post

Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram, Peluang Menang 50-50 – DAP

Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram yang bakal berlangsung pada 9 September 2023 telah menarik perhatian ramai, dengan Parti-parti Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) dilihat mempunyai peluang serupa untuk memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut.

Faktor-Faktor Penentu Kejayaan PH dan PN

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP, Ng Yak Howe, kejayaan PH bergantung kepada beberapa faktor kunci. Beliau memberitahu Utusan Malaysia bahawa kejayaan PH bergantung kepada kadar penyertaan pengundi dan pendirian pengundi Umno.

Kedudukan 50-50

“Sejauh ini, peluang kami untuk menang adalah 50-50. Ia masih agak sukar dan mencabar. Kami tidak melihat kami memimpin pada masa ini kerana ini bergantung kepada peratusan pengundi Cina yang keluar mengundi. Jika ramai pengundi Cina keluar mengundi, maka tidak akan ada masalah.”

Baca lagi | Kontroversi Logo DAP pada Cek Palsu Sumbangan Sekolah

Pengaruh Penyokong Umno

Menurutnya, semua penyokong Umno dan juga Barisan Nasional (BN) memainkan peranan penting dalam penentuan kemenangan di pilihan raya kecil pada kali ini. Seberapa banyak yang akan menyokong calon kami adalah faktor penting dalam pilihan raya ini,” kata wakil rakyat kawasan Bentayan.

Keyakinan dalam Kemampuan Umno

Walau bagaimanapun, beliau turut menyatakan keyakinannya dalam kemampuan Umno untuk mengumpulkan sokongan penyokong dan membantu calon PH, bekas jurutera majlis perbandaran Muar, Nazri Abdul Rahman, semasa tempoh kempen.

Baca lagi | Hapuskan Slogan ‘Malaysian Malaysia’, Tegas Nur Jazlan kepada DAP

Harapan untuk Pemimpin Tempatan

Beliau juga mengakui bahawa calon PN, Dr. Mohd Mazri Yahya, mempunyai peluang untuk mendapatkan sokongan majoriti pengundi Melayu di Simpang Jeram berbanding calon PH. Walau bagaimanapun, beliau berharap pengundi di sana akan memilih pemimpin tempatan.

Memilih Pemimpin yang Terbuka

Jelasnya lagi, melalui pemerhatian terhadap kedua-dua calon, pihaknya mahukan wakil yang berasal dari kawasan tersebut, di mana calon memahami isu tempatan serta mudah untuk dihubungi oleh para pengundi. Walau bagaimanapun, kita juga mahu pemimpin yang terbuka, kerana ini adalah masyarakat yang harmoni, jadi beliau harus bekerja keras untuk semua tanpa mengira etnik,” jelasnya.

Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram

Pilihan raya kecil Simpang Jeram akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon dari PH, PN, dan seorang calon bebas, S. Jegananthan.

Simpang Jeram adalah sebuah kerusi negeri separa bandar di bawah kawasan Parlimen Bakri di utara Johor, bersama-sama dengan Bentayan dan Bukit Naning. Ia mempunyai 40,379 pengundi berdaftar berdasarkan data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

SPR telah menetapkan hari pengundian bagi kedua-dua pilihan raya kecil bagi Parlimen Pulai dan kerusi negeri Simpang Jeram pada 9 September, manakala pengundian awal akan berlangsung pada 5 September.

Pilihan raya kecil Simpang Jeram dan Pulai diadakan berikutan kematian Datuk Seri Salahuddin Ayub pada 23 Julai akibat pendarahan otak. Beliau berusia 61 tahun dan merupakan wakil rakyat untuk kedua-dua kerusi tersebut.

Read Previous

Kekejaman Russia Terhadap Kanak-Kanak Ukraine, Lebih Daripada 3,000 Kes Jenayah Dilaporkan

Read Next

Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh Dilantik Sebagai Peguam Negara Baru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.