The Malaysia Post

Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh Dilantik Sebagai Peguam Negara Baru

KUALA LUMPUR, 1 September 2023 – Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh telah dilantik sebagai Peguam Negara Malaysia yang baharu, bermula dari 6 September, menggantikan Tan Sri Idrus Harun yang kontraknya berakhir pada 5 September. Pengumuman ini telah dibuat oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Pelantikan Terrirudin Sebagai Peguam Negara

Mohd Zuki Ali mengumumkan bahawa Yang di-Pertuan Agong telah bersetuju dengan pelantikan Terrirudin sebagai Peguam Negara bermula 6 September, selaras dengan Artikel 145(1) Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Artikel 145(1), Yang di-Pertuan Agong hendaklah, atas nasihat Perdana Menteri, melantik seseorang yang layak menjadi hakim Mahkamah Persekutuan untuk menjadi Peguam Negara bagi Malaysia.

Tribut Kepada Tan Sri Idrus Harun

Mohd Zuki mengucapkan penghargaan kepada Tan Sri Idrus bin Harun atas perkhidmatannya kepada negara sepanjang tempoh beliau menjadi Peguam Negara. Tan Sri Idrus pertama kali dilantik pada 6 Mac 2020 untuk menjadi Peguam Negara selama dua tahun semasa Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri. Tempoh beliau dilanjutkan pada 2022 selama satu tahun lagi semasa Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjadi Perdana Menteri. Tempoh beliau dilanjutkan selama enam bulan lagi bermula 6 Mac tahun ini di bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan ia akan berakhir pada Selasa depan.

Baca lagi | Peguam Negara Selar Surat Tuntutan Waris Sulu

Peranan Peguam Negara

Sesuai dengan Artikel 145, tugas Peguam Negara termasuk memberi nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong, Kabinet, atau mana-mana menteri mengenai perkara-perkara undang-undang. Peguam Negara juga mempunyai kuasa untuk memulakan, mengendalikan, atau menghentikan sebarang prosiding mahkamah bagi sebarang kesalahan.

Biasanya, individu yang dituduh boleh menghantar surat representasi kepada Peguam Negara untuk tujuan seperti meminta penarikan tuduhan atau meminta tuduhan alternatif dengan hukuman yang lebih rendah. Peguam Negara boleh menerima atau menolak representasi tersebut.

Permohonan Representasi Terkini

Beberapa individu yang telah menghantar surat representasi dalam kes-kes yang mendapat perhatian awam adalah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Pada 24 Ogos, peguam-paguam Zahid telah mendesak Peguam Negara untuk mempercepatkan keputusan bagi representasi mereka atau permohonan untuk menyemak semua 47 tuduhan dalam kes Yayasan Akalbudi, demi menjimatkan masa dan kos bagi pihak pendakwaan dan pembelaan. Perbicaraan ini dijadualkan untuk bersambung di Mahkamah Tinggi pada Isnin depan.

Najib Razak, bekas Perdana Menteri, pada bulan Ogos telah menghantar surat representasi untuk meminta penarikan tiga tuduhan pengubahan wang haram dalam satu perbicaraan yang belum bermula mengenai RM27 juta SRC International Sdn Bhd, dan juga telah menghantar surat representasi kedua pada bulan yang sama untuk meminta penarikan enam tuduhan pecah amanah melibatkan RM6.6 bilion dana kerajaan dalam satu perbicaraan yang belum bermula.

Contoh lain ialah isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, yang menunggu keputusan Peguam Negara mengenai representasinya dalam kes pengubahan wang haram dan elakan cukai melibatkan lebih daripada RM7 juta. Perbicaraan ini telah bermula pada 24 Ogos dan dijadualkan untuk perbicaraan pengurusan pada 7 September, ketika Rosmah akan memohon untuk menarik balik semua 17 tuduhan tersebut.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram, Peluang Menang 50-50 – DAP

Read Next

Zarina Anjoulie: ‘Saya Lebih Pilih Lelaki Kaya’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.