The Malaysia Post

Kasim Samat Dilantik sebagai Calon Perikatan untuk Pilihan Raya Kecil Pelangai

BENTONG, 21 September 2023 – Perikatan Nasional (PN) sekali lagi telah memilih Timbalan Presiden PAS Bentong, Kasim Samat, sebagai calonnya untuk pilihan raya kecil Pelangai yang berlangsung pada 7 Oktober ini. Keputusan ini telah diumumkan oleh Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, yang menyatakan bahawa semua parti komponen telah bersetuju dengan pilihan ini.

Menurut beliau, PAS menerima senarai tiga orang calon dan telah pun membincangkannya dalam Majlis Syura dan kesemua bersetuju bahawa ketiga-tiga calon ini mempunyai kelayakan yang sesuai untuk PRK Pelangai. PAS membuat perbincangan yang lebih terperinci untuk menentukan siapa di antara ketiga-tiga calon yang terbaik, dan bersepakat untuk memilih calon yang paling rapat dengan pengundi, iaitu seorang penduduk tempatan di Pelangai, Kasim Samat.

Kasim Samat, yang berusia 62 tahun, sebelum ini telah bertanding dalam pilihan raya umum ke-15 untuk kerusi negeri Pelangai dan tewas kepada Datuk Seri Johari Harun daripada Barisan Nasional dengan majoriti 4,048 undi.

Seorang bekas guru sekolah menengah dan kolej matrikulasi, Kasim menyatakan bahawa beliau bersyukur diberi amanah untuk bertanding oleh kepimpinan PN dan menerima tawaran ini serta berjanji untuk sedia berkhidmat kepada semua penduduk yang tinggal di Pelangai.

Pilihan raya kecil Pelangai ini diadakan berikutan kematian Datuk Seri Johari dalam kemalangan pesawat di Shah Alam, Selangor pada 17 Ogos.

Proses penamaan calon akan diadakan pada 23 September dengan pengundian awal pada 3 Oktober.

Baca lagi | Pilihan Raya Kecil Pulai – 90% Keluar Mengundi Awal

Persaingan Sengit dalam Pilihan Raya Kecil Pelangai

Dalam pilihan raya kecil yang bakal berlangsung pada 7 Oktober ini, dijangka akan berlaku persaingan yang sengit antara Kasim Samat dari PN dan calon-calon dari parti-parti lain. Penduduk Pelangai pastinya akan mengundi untuk memilih wakil yang paling baik mewakili kepentingan mereka.

Proses Penamaan Calon

Proses penamaan calon akan berlangsung pada 23 September. Ini adalah langkah penting dalam pilihan raya kecil, di mana calon-calon akan secara rasmi diperkenalkan kepada pengundi.

Pengundian Awal pada 3 Oktober

Bagi mereka yang tidak dapat hadir pada hari pilihan raya, pengundian awal akan diadakan pada 3 Oktober. Ini memberi peluang kepada warga yang sibuk untuk mengundi lebih awal.

Baca lagi | Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram, Peluang Menang 50-50 – DAP

Kesimpulan

Pilihan raya kecil Pelangai pada 7 Oktober 2023 adalah satu-satunya peluang bagi penduduk kawasan ini untuk memilih wakil yang akan mewakili mereka di peringkat negeri. Dengan pemilihan Kasim Samat sebagai calon Perikatan, persaingan akan menjadi lebih menarik, dan pengundi akan memainkan peranan penting dalam menentukan masa depan Pelangai. Pastikan anda turut serta dalam proses demokrasi ini dengan mengundi pada hari pilihan raya.

Read Previous

Atasi Tekanan di Tempat Kerja dengan 3 Superfoods Ini

Read Next

Singapura Gugurkan Hong Kong, Menjadi Ekonomi Bebas Terbaik di Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.