The Malaysia Post

Singapura Gugurkan Hong Kong, Menjadi Ekonomi Bebas Terbaik di Dunia

Buat pertama kalinya sejak Indeks Kebebasan Ekonomi Dunia bermula pada tahun 1970, Hong Kong tergelincir dari kedudukan nombor satu ke tempat kedua diganti dengan Singapura dan skornya dijangka terus merosot.

Beberapa aspek yang digunakan untuk mengukur indeks kebebasan ekonomi ini adalah seperti kemudahan perdagangan antarabangsa, kebebasan untuk masuk dan bersaing dalam pasaran, serta peraturan perniagaan, di antara ukuran-ukuran lain.

Temuan dalam Laporan 2023

Temuan dalam laporan 2023 ini didasarkan pada data dari tahun 2021, tahun terkini dengan statistik yang boleh dibandingkan di kalangan 165 bidang kuasa. Ia mengukur kebebasan ekonomi individu — atau keupayaan mereka untuk membuat keputusan ekonomi mereka sendiri.

Kaitan Kebebasan Ekonomi dengan Kebebasan Sivil dan Politik

“Perubahan terkini Hong Kong adalah contoh bagaimana kebebasan ekonomi berkait rapat dengan kebebasan sivil dan politik,” kata Felow Kanan Fraser Institute, Matthew Mitchell, dalam satu kenyataan akhbar.

Halangan Regulatori Baru dan Impak Terhadap Hong Kong

Halangan regulatori baru untuk masuk, peningkatan kos perniagaan, dan had pekerja asing telah memberi kesan negatif kepada kedudukan Hong Kong, demikian laporan tersebut.

Ujar Mitchell, penindasan yang dilakukan  ini, bersama dengan usaha kerajaan untuk mengawal sektor swasta, pastinya akan menyebabkan berlaku penurunan dalam kebebasan ekonomi. Kesannya juga dapat dilihat di mana kesejahteraan Hong Kong juga kemungkinan akan turut terjejas.

Singapura Mencapai Kedudukan Teratas

Pada tahun 2020, China mengenakan undang-undang keselamatan nasional di Hong Kong yang dikritik sebagai pembatasan terhadap autonomi bandar ini. Di bawah undang-undang baru ini, jenayah pecahan dan hasutan boleh dihukum dengan hukuman penjara seumur hidup.

Singapura melonjak ke kedudukan teratas dari tempat kedua tahun sebelumnya.

Dorongan oleh Peningkatan dalam Sebahagian Kerajaan

“Didorong oleh peningkatan dalam saiz kerajaan dan komponen pengawalan, skor keseluruhan Singapura meningkat 0.06 mata untuk meraih kedudukan teratas,” begitu laporan tersebut menyatakan.

Kedudukan Lain yang Menarik Perhatian

Switzerland, New Zealand, dan Amerika Syarikat menduduki tempat ketiga, keempat, dan kelima masing-masing.

Kedudukan menarik lain termasuk United Kingdom yang menduduki tempat keenam, manakala Jepun dan Jerman menduduki tempat ke-20 dan ke-23 masing-masing.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kasim Samat Dilantik sebagai Calon Perikatan untuk Pilihan Raya Kecil Pelangai

Read Next

Zon Ekonomi Khas: Membuka Masa Depan Cerah Johor di Persada Global

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.