The Malaysia Post

Kakao untuk membeli aplikasi novel Radish dengan harga AS $ 440 juta

Kakao untuk membeli aplikasi novel Radish dengan harga AS $ 440 jutaKakao untuk membeli aplikasi novel Radish dengan harga AS $ 440 juta

Kakao untuk membeli aplikasi novel Radish dengan harga AS $ 440 juta

Aplikasi fiksyen dalam talian Radish dibeli dengan harga AS $ 440 juta oleh konglomerat internet Korea Selatan, Kakao, kata duasyarikat itu hari ini, menjadikan jutawan pengasasnya yang berusia 30 tahun hanya lima tahun setelah dia menubuhkannya.

Perjanjian itu adalah satu daripada dua pengambilalihan yang diumumkan oleh Kakao hari ini berjumlah hampir AS $ 1 bilion kerana berusaha untuk berkembang di pasaran berbahasa Inggeris.

Platform bayar untuk baca Radish menyajikan penceritaan bersiri dalam ansuran kecil yang dioptimumkan untuk telefon pintar, dengan pembaca membayar sekitar 20 hingga 30 sen AS untuk mengakses episod seterusnya dengan segera, atau tunggu selama satu jam untuk membacanya secara percuma.

Menyukai Netflix untuk novel, Radish merekrut penulis skrip sabun-opera dalaman termasuk beberapa pemenang Anugerah Emmy untuk “mempersembahkan fiksyen bersiri yang terbaru dan paling terang dalam hiburan yang pelbagai untuk pembaca”, kata syarikat itu.

Pada masa ini terdapat lebih daripada 50 siri asal, dan kategori tersebut menyumbang lebih daripada 90 peratus daripada pendapatan syarikat itu sebanyak AS $ 20 juta tahun lalu, katanya.

Ia juga berfungsi sebagai platform untuk penulis bebas, dan mengatakan di laman webnya bahawa ada yang menghasilkan hampir AS $ 40,000 setiap tiga bulan.

Baca Lagi |Pengundi Golden Globes menyetujui pembaharuan menyeluruh atas perkauman

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Lee Seung-yoon menubuhkan syarikat itu setelah menamatkan pengajian di Oxford pada tahun 2016 dan menarik dana daripada pelabur termasuk cabang usaha SoftBank Group dan Lowercase Capital.

Unit yang membeli syarikatnya, Kakao Entertainment, sudah menghasilkan sendiri kandungan asli dari novel web hingga siri TV, filem dan muzik, katanya, sambil menambah pemerolehan itu akan merealisasikan visinya “pada skala yang jauh lebih besar dan dengan cara yang menarik”.

Kakao mengatakan bahawa ia juga memperoleh platform mobile Tapas secara berasingan Tapas, yang menyajikan komik bersaiz kecil dan telah menerbitkan lebih dari 90,000 cerita, dengan harga AS $ 510 juta.

Ditubuhkan pada tahun 2012 oleh pengusaha Korea Selatan Chang Kim, syarikat yang berpangkalan di San Francisco telah menjadi “magnet bagi peminat webtoon dan pencipta kandungan”, kata Kakao dalam siaran pers.

Beberapa syarikat internet Korea Selatan telah berjuang untuk memperluaskan operasi mereka di luar negara dan Kakao mengatakan bahawa perjanjian itu akan membantunya untuk “mengembangkan perniagaan kandungan asalnya di Amerika Utara dan wilayah berbahasa Inggeris yang lain.”

Semasa di universiti, Ketua Pegawai Eksekutif Radish Lee menjadi presiden persatuan perdebatan Oxford Union, jawatan yang sebelum ini dipegang oleh pemimpin politik termasuk Perdana Menteri Britain Boris Johnson dan pemimpin Pakistan mendiang, Benazir Bhutto. Ditanya adakah dia berminat untuk berpolitik suatu hari nanti, Lee mengatakan kepada AFP: “Tidak, saya tidak.”

Read Previous

Sejarah dibuat ketika Westbrook menetapkan rekod NBA triple-double

Read Next

Zahid menantikan ‘Perikatan 3.0’ pasca PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here