The Malaysia Post

Jack Ma Muncul Setelah ‘Hilang’ 2 Tahun

Pengasas syarikat teknologi terkenal Alibaba, Jack Ma, membuat kemunculan di China pada hari Isnin, selepas jatuh teruk daripada kedudukan terdahulu akibat serangan pemerintah lebih daripada dua tahun yang lalu.

Ma telah mengekalkan ‘low profile’ dan tidak menonjolkan diri sejak akhir tahun 2020, apabila ucapan yang dibuatnya menyerang kerajaan China, memberi kesan dan mengakibatkan Beijing menarik pelan IPO yang dirancang oleh anak syarikat Alibaba, Ant Group.

Denda rekod sebanyak AS$2.75 bilion kemudian dijatuhkan ke atas syarikat tersebut atas tuduhan pelanggaran undang-undang dalam pengurusan kewangan syarikatnya.

Baca lagi | Pihak Ketiga Punca Permohonan Cerai Diana?

Ma telah dilihat di seluruh dunia selama dua tahun yang lalu, termasuk di pulau Sepanyol, Mallorca, dan dilaporkan tinggal di Jepun sepanjang tahun 2022. Namun, pada hari Isnin yang lalu, terdapat catatan di akun media sosial resmi sekolah tersebut bahwa seseorang mengunjungi sebuah sekolah yang didirikan oleh mitra bisnis perusahaan Alibaba di kota Hangzhou bagian timur.

Teknologi AI hanya kecerdasan buatan

Ma, bekas guru Bahasa Inggeris, berjumpa dengan kakitangan dan mengunjungi bilik darjah sebelum membincangkan cabaran yang mungkin ditimbulkan oleh kecerdasan buatan (AI) terhadap pendidikan. “ChatGPT dan teknologi serupa adalah permulaan era AI. Kita harus menggunakan kecerdasan buatan untuk menyelesaikan masalah bukan dikawal olehnya,” kata-kata Ma seperti yang dikutip oleh catatan tersebut.

Ma merupakan salah satu sasaran yang paling menonjol dalam serangan pemerintah ke atas amalan anti-persaingan oleh beberapa nama terbesar dalam teknologi China, didorong oleh kebimbangan bahawa syarikat internet besar berkembang terlalu cepat dan mengawal data-data berkait dengan rakyat dan sistem kerajaan.

Ant Group kini mampu bernafas lega

Sebagai tanda bahawa pihak berkuasa mungkin sekarang sudah kurang memantau dengan ketat, pada bulan Disember Ant Group telah mendapat kelulusan untuk mengumpulkan wang sebanyak 10.5 bilion yuan ($1.5 bilion) bagi unit kewangan penggunaannya.

Baca lagi | MetMalaysia Keluarkan Amaran Ribut Petir di Kedah

Ini bermakna pihak kerajaan sekarang mungkin sudah tidak seketat dulu dalam memantau Ant Group. Pada bulan Disember, Ant Group telah mendapat kelulusan daripada kerajaan untuk mengumpulkan wang sebanyak 10.5 bilion yuan untuk digunakan dalam bisnes kewangan penggunaannya.

Read Previous

Pihak Ketiga Punca Permohonan Cerai Diana?

Read Next

Kejohanan Maybank, Jelajah LPGA acara Golf terkaya di Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.