The Malaysia Post

J-Hope BTS mencipta sejarah di pentas festival Lollapalooza

Bintang K-pop J-Hope BTS mencipta sejarah pada hari Ahad apabila semakin hampir pada hujung minggu tahunan Lollapalooza Chicago, menjadi aksi Korea Selatan pertama yang menjadi tajuk utama festival muzik utama AS.

Bintang itu muncul secara dramatik keluar dari kotak ketika dia naik ke pentas di Grant Park Chicago, dan disambut oleh lautan peminat yang menjerit.

Orang ramai merapu dan menyanyi bersama lagu dari album solo baharu J-Hope dan lagu klasik BTS seperti Dynamite.

“Adakah anda mahu lagi?” dia bertanya kepada orang ramai, menawarkan laungan khas kepada “BTS Army,” kerana peminat super kumpulan itu dikenali.

J-Hope, yang turut menyampaikan mesej khas kepada penonton dalam bahasa Korea, telah disertai pada penghujung setnya oleh penyanyi Becky G untuk membawakan nyanyian kolaborasi mereka Chicken Noodle Soup.

Edisi Lollapalooza tahun ini, yang disiarkan secara langsung di platform Hulu, turut menampilkan debut festival AS Tomorrow X Together, sebuah lagi kumpulan lelaki Korea Selatan yang berada di bawah label yang sama dengan BTS.

“Artis-artis ini telah diberi hadiah hebat dalam komunikasi. Penonton global mereka bercakap bahasa yang berbeza tetapi mempunyai minat yang mendalam untuk muzik mereka,” kata pengasas Lollapalooza Perry Farrell pada bulan Jun.

“Lolla ialah tempat di mana semua genre muzik hidup dalam harmoni.”

Persembahan pentas utama J-Hope hadir lebih sebulan selepas tujuh ahli BTS — salah satu aksi paling popular di dunia — berkata mereka berehat daripada kumpulan itu untuk memberi tumpuan kepada usaha solo.

Dalam klip video penuh emosi yang disiarkan ke saluran YouTube rasmi septet, mereka memberitahu peminat bahawa mereka “penat” dan memerlukan masa berpisah.

Pada masa itu, J-Hope berkata langkah itu boleh membantu BTS “menjadi kumpulan yang lebih kuat.”

Pita campuran solo sulung penghibur berusia 28 tahun Hope World memuncak pada nombor 38 dalam carta album teratas Billboard pada 2018.

BTS ialah aksi Korea

Selatan pertama yang menguasai carta perseorangan teratas Billboard AS, satu pencapaian yang mereka capai dengan Dynamite, lagu hit pertama kumpulan itu dinyanyikan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Mereka juga merupakan salah satu daripada beberapa lakonan sejak The Beatles mengeluarkan empat album yang mencapai nombor satu di Amerika Syarikat dalam masa kurang daripada dua tahun.

Baca Lagi | J-Hope BTS mencipta sejarah di pentas festival Lollapalooza

Kumpulan itu telah dua kali dicalonkan untuk Grammy tetapi masih belum menang.

BTS menjadi tajuk utama awal tahun ini kerana melawat Rumah Putih untuk menyampaikan mesej tentang perjuangan menentang perkauman anti-Asia kepada Presiden Joe Biden. — AFP

Read Previous

Selepas beberapa bulan kekurangan, menteri pertanian berkata Malaysia kini mempunyai lebihan bekalan ayam

Read Next

Sukan Komanwel: Pengayuh wanita negara membuang Wales untuk mengatur perlawanan timbal balik dengan Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.