The Malaysia Post

Selepas beberapa bulan kekurangan, menteri pertanian berkata Malaysia kini mempunyai lebihan bekalan ayam

Selepas kekurangan ayam Malaysia beberapa bulan lalu, industri ayam telah stabil hasil beberapa langkah yang diambil oleh kerajaan, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan (Mafi) Datuk Seri Ronald Kiandee.

Ahli Parlimen Beluran itu berkata langkah Malaysia untuk memansuhkan permit yang diluluskan (AP) dan membenarkan import ayam dari negara lain, serta tidak membenarkan eksport ayam ke luar negara telah menyumbang kepada pemulihan industri.

“Terdapat sedikit gangguan dalam bekalan ayam sejak beberapa bulan lalu. Itulah sebabnya kerajaan telah mengambil beberapa langkah untuk menstabilkan keadaan ayam negara kita.

“Antara langkah yang kita ambil ialah menyingkirkan AP dan membenarkan import dari luar negara, pada masa sama menghentikan eksport ayam ke luar negara. Langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan ini boleh dilihat sebagai satu kejayaan dan telah menstabilkan industri ayam di Malaysia,” katanya di Parlimen di sini.

Beliau berkata, industri ayam Malaysia semakin pulih sehingga kini Malaysia mempunyai lebihan bekalan ayam menyebabkan harga ayam tempatan menjunam lebih rendah daripada harga siling ayam yang ditetapkan kerajaan.

“Malah, pada ketika ini, kami mampu menghasilkan 106 peratus daripada keperluan kami. Ini bermakna kita mempunyai kapasiti untuk mengeksport ayam dari negara kita ke negara lain.

“Pada masa ini kita mempunyai lebihan bekalan ayam, yang kini menyebabkan harga ayam di pasaran lebih rendah daripada harga siling,” katanya.

Sebelum ini

Putrajaya bersetuju melaksanakan beberapa langkah jangka pendek, termasuk menyediakan simpanan stok ayam, bagi menangani isu kekurangan bekalan makanan dan kenaikan harga.

Ronald berkata, penubuhan stok simpanan ayam itu akan dilakukan segera melalui Lembaga Pertubuhan Peladang.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

kemudian mengumumkan keputusan kerajaan untuk memansuhkan AP produk makanan serta-merta bagi memastikan negara mempunyai bekalan makanan yang mencukupi.

Putrajaya juga menetapkan harga siling bagi penjualan ayam untuk pasaran tempatan, yang pada awalnya harga ayam dan telur di Semenanjung Malaysia ialah RM8.90/kg untuk Ayam Bulat Standard dan RM9.90/kg untuk Ayam Bulat Super, manakala telur itu berharga; Telur Ayam Gred A 43 sen sebiji, Telur Ayam Gred B 41 sen sebiji dan Telur Ayam Gred C 39 sen sebiji.

Baca Lagi | Selepas beberapa bulan kekurangan, menteri pertanian berkata Malaysia kini mempunyai lebihan bekalan ayam

Pada 1 Julai lalu, ia diselaraskan kepada RM9.40/kg, manakala harga telur ayam gred A pada 45 sen sebiji, gred B (43 sen) dan gred C (41 sen) selama dua bulan.

Read Previous

Will Smith, dalam video baharu, berkata dia ‘sangat menyesal’ tentang tamparan Oscar

Read Next

J-Hope BTS mencipta sejarah di pentas festival Lollapalooza

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.