The Malaysia Post

Isu Hina Agama Islam: Penduduk Kristian Pakistan Berada Dalam Ketakutan

Penduduk di sebuah bandar di timur Pakistan, di mana kebanyakan penduduknya beragama Kristian, telah digemparkan dengan ancaman daripada sekumpulan orang Islam yang mengancam untuk menyerang mereka atas tuduhan menghina Islam. Kejadian ini telah menimbulkan ketegangan di Bandar Maryam, Sargodha, wilayah Punjab pada 16 Julai lalu.

Reaksi dan Tindakan Pihak Berkuasa

Seorang penduduk tempatan yang beragama Islam menemui sekeping kertas yang mengandungi kartun dan komen yang menghina Nabi Muhammad dan isterinya, Aisha, berhampiran dengan rumahnya. Kertas itu juga mengandungi nota tulisan tangan daripada “seorang tentera yang tidak dikenali dari Bandar Maryam.” Nota itu turut mengandungi penghinaan terhadap al-Quran yang berlaku di Sweden sebulan lalu.

Baca lagi | Sultan Selangor Anggap Sanusi Hina Institusi Diraja

Polis tempatan telah mendaftarkan laporan polis terhadap pelaku yang tidak dikenali itu dan menubuhkan sebuah agensi kuasa lima pegawai agama tempatan untuk menyiasat. Bagaimanapun, ratusan orang Islam yang marah menyekat lalu lintas dan membakar tayar di persimpangan Faisalabad berhampiran Bandar Maryam, yang menempatkan lebih 4,000 orang Kristian. Penunjuk perasaan memberi kata dua kepada polis selama 48 jam untuk menangkap pelaku.

Kesan Terhadap Penduduk Kristian

Sanwar Balm, seorang pegawai Katolik, menyatakan bahawa polis segera mengawal kawasan itu dan mendirikan pos pengawal. Bagaimanapun, hampir separuh daripada penduduk Kristian, iaitu kira-kira 4,000 orang, telah meninggalkan rumah mereka kerana takut akan pembalasan. Pihak berkuasa telah menahan beberapa lelaki Kristian sebagai suspek semata-mata kerana kad pengenalan mereka menyatakan Pekan Maryam sebagai alamat mereka.

Fitnah dan Kes Kristian di Pakistan: Peningkatan Kes Fitnah

Setakat ini, tiga kes fitnah telah didaftarkan di bandar Sargodha dalam tempoh dua bulan lepas. Katolik mendakwa bahawa ini adalah konspirasi untuk menimbulkan huru-hara.

Isu Sensitif dan Serangan Terhadap Masyarakat Kristian

Penghujatan adalah isu yang sangat sensitif di Pakistan dan sering membawa kepada serangan terhadap masyarakat Kristian, terutamanya di wilayah Punjab. Menurut Pusat Keadilan Sosial yang berpangkalan di Lahore, terdapat 171 kes fitnah dilaporkan pada 2022, 84 kes pada 2021, 208 kes pada 2020, 36 kes pada 2019, dan 61 kes pada 2018. Wilayah Punjab adalah tempat dengan jumlah tertinggi kes fitnah, iaitu lebih daripada 75 peratus.

Baca lagi | Hina Institusi Diraja Malaysia Di FB, ‘Tuk Chik’ Ditahan

Jumlah Penduduk Kristian di Pakistan

Pakistan mempunyai populasi kira-kira 2.6 juta orang Kristian, yang membentuk hanya 1.27 peratus daripada jumlah penduduk 207 juta orang, dengan majoriti penduduknya beragama Islam, menurut banci kebangsaan 2017.

Read Previous

Selebriti Popular Sofía Vergara Dan Joe Manganiello Bercerai

Read Next

Madu Lebah: Kegunaan Dan 3 Kelebihan Utama Kepada Manusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.