The Malaysia Post

IPTA Anjur Konsert Di Kuala Terengganu Dikompaun RM25,000

Sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang terletak di Kuala Terengganu akan dikenakan kompaun sebanyak RM25,000 kerana didapati melakukan kesalahan menganjurkan konsert tanpa mendapatkan permit pada 10 Jun lalu. Notis kompaun bernilai tersebut akan diserahkan kepada pengurusan IPTA tersebut dalam masa terdekat. Pengurusan IPTA diberi tempoh 14 hari untuk menjelaskan bayaran kompaun tersebut, dan tindakan seterusnya akan diambil jika bayaran kompaun tidak dijelaskan.

Tindakan kompaun berdasarkan Undang-undang Kecil, Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan 2002

Tindakan kompaun sebanyak RM25,000 ini dilakukan berdasarkan peraturan Undang-undang Kecil, Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan 2002. Datuk Bandar Kuala Terengganu, Rosli Latif, menjelaskan bahawa pengurusan universiti dikenakan tindakan ini kerana mengadakan hiburan tanpa kebenaran. IPTA tersebut tidak memohon permit untuk mengadakan konsert tersebut.

Baca lagi | Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) Universiti Terbaik di Malaysia – THE Asia University Rankings 2023

Penyebaran Video Konsert di Media Sosial Menimbulkan Perhatian

Video yang menunjukkan sebahagian penonton konsert di IPTA tersebut telah tular di media sosial sebelum ini. Rakaman tersebut menunjukkan sekumpulan mahasiswa dan mahasiswi sedang menari di dalam sebuah dewan di IPTA tersebut.

Kejadian kontroversi ini telah mencetuskan perbincangan hangat di kalangan masyarakat serta mendapat liputan meluas dari pelbagai media massa dan platform digital. Banyak pihak yang menganggap tindakan tersebut sebagai pelanggaran terhadap nilai-nilai moral dan etika yang sepatutnya dijunjung tinggi oleh para pelajar universiti.

Penekanan Kepatuhan Terhadap Garis Panduan Hiburan oleh Pihak Berkuasa

Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan, dan Pengajian Tinggi negeri, Datuk Satiful Bahri Mamat, pada 14 Jun lalu, menyatakan bahawa kerajaan negeri akan menyiasat video konsert tersebut. Beliau juga menekankan bahawa persembahan hiburan di universiti harus mematuhi garis panduan yang dibenarkan oleh Terengganu.

Kepatuhan Peraturan Hiburan Penting Bagi Integriti IPTA

Baca lagi | Kementerian Pendidikan Digesa Untuk Tubuh Kolej Tingkatan Enam Di Malaysia

Dengan tindakan kompaun yang tinggi ini, diharapkan institusi pengajian tinggi akan lebih berhati-hati dan mematuhi peraturan-peraturan yang berkaitan dengan pengajian hiburan.

Kepatuhan terhadap peraturan ini penting untuk menjaga integriti dan reputasi institusi pengajian tinggi serta memastikan keselamatan dan kesejahteraan para pelajar dan penonton.

Read Previous

Taylor Swift Buat Kejutan Persembahan Lagu Sindiran John Mayer ‘Dear John’

Read Next

Ibadah Haji: Keindahan dan Kesyukuran Di Bukit Arafah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.