The Malaysia Post

Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) Universiti Terbaik di Malaysia – THE Asia University Rankings 2023

Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) telah mencapai pengiktirafan sebagai universiti terbaik di Malaysia menurut Times Higher Education (THE) Asia University Rankings 2023. Dalam ranking tersebut, UTP telah melonjak sebanyak 32 tempat dari kedudukan ke-95 tahun lalu dan kini berada di tempat ke-63. Prestasi ini menandakan perkembangan yang pesat sejak universiti ini diperkenalkan pada tahun 2018.

Kejayaan UTP dan Perubahan dalam Pendidikan Tinggi Malaysia

Kejayaan UTP sebagai universiti terbaik di Malaysia juga menandakan perubahan dalam landskap pendidikan tinggi negara ini. Universiti Malaya (UM), yang sebelum ini menduduki kedudukan teratas, telah turun 11 tempat dari tempat ke-55 ke tempat ke-66 di Asia. Hanya Universiti Utara Malaysia (UUM) yang berjaya tersenarai dalam 100 universiti terbaik di Asia, menempati tempat ke-99.

Baca lagi | Universiti Terbaik untuk Belajar Sains Komputer atau Teknologi Maklumat di Malaysia

Pengaruh Asia dalam Penyebaran Pengetahuan dan Idea Melalui Universiti-Universiti Asia

Asia semakin mempengaruhi penyebaran pengetahuan dan idea di seluruh dunia, seperti yang diukur melalui penulisan rujukan penyelidikan. Negara-negara di rantau ini telah mengalami peningkatan skor rujukan secara ketara dalam beberapa tahun terakhir. Pengaruh universiti-universiti Asia sebagai institusi penyelidikan dan inovasi yang dinamik semakin terlihat. Perubahan yang berlaku dalam 11 tahun terakhir sejak THE Asia University Rankings diterbitkan memberikan optimisme bahawa Asia akan terus berkembang dalam bidang pendidikan tinggi.

Kejayaan UUM dan Naiknya Ranking dalam THE Asia University Rankings

Naib Canselor UUM, Prof Dr Mohd Fo’ad Sakdan, juga mengumumkan pencapaian universiti tersebut. UUM telah naik 56 tempat dalam tiga tahun terakhir, dari tempat ke-155 pada tahun 2021 ke tempat ke-99 pada tahun ini. Pencapaian ini disifatkan kepada usaha dan komitmen seluruh komuniti UUM dalam menjadikan universiti ini sebagai universiti pengurusan terkemuka. UUM berterima kasih kepada pihak-pihak yang terlibat dalam mewujudkan sejarah bagi universiti tersebut, termasuk Kementerian Pengajian Tinggi yang memberikan sokongan yang kukuh.

Baca lagi | Warga Singapura Mengaku Perbuatan Sumbang Mahram dengan Anak Perempuan Di Bawah Pelajaran Seks

Peranan THE Asia University Rankings dalam Perkembangan Pendidikan Tinggi Malaysia: Prestasi UTP dan UUM dalam THE Asia University Rankings

THE Asia University Rankings adalah ranking tahunan yang menyenaraikan 669 universiti di seluruh Asia. Prestasi UTP dan UUM dalam ranking ini menunjukkan komitmen universiti-universiti Malaysia dalam menghadapi persaingan serantau dan global serta menyumbang kepada perkembangan pendidikan tinggi negara. Kejayaan ini memperluas rangkaian universiti-universiti Malaysia dalam dan luar negara, serta memberi keyakinan bahawa negara ini dapat terus maju dalam bidang pendidikan.

Read Previous

10 Tempat Makan Best Di Pahang Terkini 2023

Read Next

Zuraida Kamaruddin Diperintah Bayar RM10 Juta Akibat Keluar PKR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.