The Malaysia Post

Kementerian Pendidikan Digesa Untuk Tubuh Kolej Tingkatan Enam Di Malaysia

Pendidik-pendidik di Malaysia sedang mendesak penubuhan kolej Tingkatan Enam sebagai langkah untuk memperbaiki sistem pendidikan menengah tinggi. Langkah ini akan melibatkan perubahan peraturan, sukatan pelajaran, dan institusi pendidikan Tingkatan Enam untuk mencerminkan taraf pendidikan yang lebih tinggi.

Penyelarasan dengan Universiti

Presiden Persatuan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru), Mohd Azizee Hasan, menyatakan bahawa Tingkatan Enam perlu dikaji semula agar seiring dengan universiti dalam hal pengajaran, pembelajaran, dan penstrukturan semester.

Dengan demikian, para pelajar akan lebih bersedia untuk melangkah ke alam universiti dengan pengetahuan dan kemahiran yang sesuai.

Baca lagi | Peruntukan Sekolah Agama Dan Sekolah Persendirian Cina Berbeza, Pemuda UMNO Desak Kerajaan Semak Semula

Penubuhan Kolej Khas

Fouzi Singon, Setiausaha Agung Kesatuan Guru-Guru Malaysia (NUTP), menyokong cadangan penubuhan kolej khas untuk Tingkatan Enam.

Beliau percaya bahawa langkah ini akan memudahkan pendidikan guru, pengurusan, dan penempatan.

Dengan adanya kolej khusus ini, para pelajar tidak lagi terikat dengan peraturan dan persekitaran sekolah, menjadikan pendidikan Tingkatan Enam lebih menarik bagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia.

Fleksibiliti dalam Pengajaran dan Pembelajaran

Muhammad Hakim Mohd Syafawi, Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Tingkatan Enam Forest Heights Seremban, menyokong usul tersebut.

Beliau percaya bahawa membuat Tingkatan Enam lebih fleksibel akan memastikan pelajar tidak lagi diperlakukan seperti pelajar sekolah menengah biasa.

Menurutnya, beberapa peraturan sekolah yang membatasi penggunaan teknologi harus dihapuskan agar pelajar Tingkatan Enam dapat memanfaatkan teknologi dalam proses pembelajaran.

Baca lagi | Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) Universiti Terbaik di Malaysia – THE Asia University Rankings 2023

Peningkatan Tahap Pendidikan Menengah Tinggi

Dengan penubuhan kolej Tingkatan Enam dan penyesuaian sistem pendidikan, diharapkan tahap pendidikan menengah tinggi di Malaysia dapat ditingkatkan. Langkah ini akan memberikan peluang yang lebih baik kepada pelajar untuk mengembangkan potensi mereka dan menjadi persediaan yang lebih baik untuk melanjutkan pengajian ke peringkat universiti.

Kementerian Pendidikan Malaysia Wajar Ambil Inisiatif Perluas Skop Pelajaran Tingkatan Enam

Kementerian Pendidikan Malaysia sangat ditekankan untuk memperluas tubuh Kolej Tingkatan Enam di seluruh negara. Ini merupakan langkah penting dalam memastikan akses yang lebih luas kepada pelajar-pelajar yang berminat untuk mengikuti program pra-universiti.

Dengan menyediakan lebih banyak kolej tingkatan enam, kementerian dapat memenuhi keperluan pendidikan tinggi di Malaysia dan memperkukuhkan sistem pendidikan negara.

Inisiatif ini memberikan peluang yang lebih besar kepada pelajar-pelajar untuk melanjutkan pengajian mereka setelah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan turut menyumbang kepada pembangunan negara dalam bidang pendidikan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Anggota TUDM Cedera Dalam Insiden Letupan Bom Kem Syed Sirajudin Terima Rawatan

Read Next

Syarikat Besar Amerika Syarikat, Tesla dan Apple Jadikan India Destinasi Pelaburan Terbaru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.