The Malaysia Post

Ibadah Haji: Keindahan dan Kesyukuran Di Bukit Arafah

Ibadah haji tahun ini semakin hampir ke penghujungnya dengan himpunan lebih 2.5 juta jemaah berhimpun di Bukit Arafah bagi melaksanakan rukun-rukun wukuf. Sebelum itu, suasana sekitar Mina dipenuhi dengan suara para jemaah yang membaca Talbiyah iaitu niat dan doa mereka untuk menunaikan haji semata-mata kerana Allah SWT.

Pakaian Ibadah Haji dan Pengalaman Jemaah di Mina

Jemaah lelaki memakai kain ihram, manakala jemaah perempuan memakai jubah dan abaya sambil melaungkan kalimah ‘Labbaik Allahumma Labbaik’.

Mengikut tradisi yang diajarkan oleh Nabi Muhammad, jemaah menghabiskan Hari Tarwiyah, hari pertama haji, untuk memohon keampunan kepada Allah SWT dan menunaikan solat Zuhur, Asar, Maghrib dan Isya sebelum bersiap untuk berdiri.

Khutbah Terakhir Rasulullah di Gunung Arafah: Kenangan yang Diabadikan

Selepas menunaikan solat subuh, jemaah bergerak menuju ke Gunung Arafah yang merupakan tempat Rasulullah menyampaikan khutbah terakhirnya lebih 1,400 tahun lalu.

Baca lagi | Malaysia Panggil Arab Saudi Maklumkan Pindaan Kos Haji Terdahulu

Syukur dan Kegembiraan Jemaah Haji di Tanah Suci

Dalam suasana penuh kesyukuran, ramai jemaah melahirkan rasa gembira kerana berpeluang menunaikan ibadah haji tahun ini dengan lancar dan tenang.

Mohammed Hammad dari Nigeria berkata, dia berasa sangat gembira kerana berpeluang mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bagi Mohammed, inilah peluang terbaik untuknya memohon keampunan atas segala dosa yang telah dilakukannya pada masa lalu.

Kenangan Berharga di Tanah Suci: Kebahagiaan Jemaah Haji dari Afghanistan

Mohammed Nauman, seorang jemaah haji dari Afghanistan, turut mendedahkan tiada kata-kata yang dapat menggambarkan perasaannya ketika menjejakkan kaki ke tanah suci itu.

Baginya, sebagai rakyat negara yang bergolak, dapat berada di tanah suci adalah peluang yang sangat berharga.

Dengan penuh terharu, beliau memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT dan berharap ada peluang lagi untuk beliau kembali ke tanah suci.

Baca lagi | Pengisytiharan tarikh Hari Raya Aidiladha pada hari Jumaat, 31 Julai

Cuaca Panas di Tanah Suci: Kegigihan dan Khusyuk Jemaah Haji

Biarpun cuaca sangat panas dengan suhu mencecah 46 darjah Celsius, ini tidak menghalang keghairahan jemaah menunaikan ibadah haji dengan khusyuk.

Abdulhafeed al-Hamada dari Sweden memuji semua perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan oleh pihak berkuasa Arab Saudi.

Baginya, ini kali pertama dia menunaikan ibadah haji dan gembira kerana semuanya berjalan lancar berkat kemudahan yang telah disediakan oleh Arab Saudi.

Pentingnya Peluang Menunaikan Ibadah Haji di Tanah Suci

Jemaah juga beranggapan cuaca panas di tanah suci ketika ini hanyalah sementara, manakala peluang untuk menunaikan haji perlu diutamakan.

Ibadah di Muzdalifah dan Pelaksanaan Rukun Haji

Selepas selesai berwuduk, jemaah bergerak menuju ke Muzdalifah iaitu kawasan antara Arafah dan Mina untuk tinggal di sana.

Keesokan harinya, mereka dijadualkan melontar tiga Jumrah menggunakan batu kerikil, sebagai lambang melontar batu kepada syaitan.

Selain itu, mereka yang berkemampuan juga berpeluang menjalankan ibadah korban dan mengagihkan daging kepada mereka yang memerlukan.

Tawaf Perpisahan: Akhir yang Bermakna dalam Ibadah Haji

Selepas itu, jemaah haji kembali ke Mekah untuk melakukan tawaf Wada’ (tawaf perpisahan) yang menandakan berakhirnya ibadah haji secara rasmi.

Read Previous

IPTA Anjur Konsert Di Kuala Terengganu Dikompaun RM25,000

Read Next

Mahkamah Tolak Permohonan PAS Terhadap Dakwaan Mujahid Yusof Rawa Isu LGBT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.