The Malaysia Post

Hubungan PAS dengan Umno boleh mendorong beberapa undi orang Melayu terhadap Pakatan

Pakatan Harapan boleh muncul pemenang di kerusi swing paling penting sekiranya blok Pembangkang dapat memperoleh sepertiga undi orang Melayu, yang sekarang dimungkinkan oleh penjajaran PAS dengan ketua Umno yang dicemari, menurut seorang pemimpin DAP.

Seperti PH, Senator Liew Chin Tong menyatakan bahawa PAS telah berkempen di platform anti-rasuah pada pilihan raya 2013 dengan memperbesar tuduhan rasuah di sekitar perdana menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, yang partinya akhirnya digantikan oleh pemilih yang marah yang menuntut reformasi.

Najib kini diadili atas lebih 40 tuduhan penyalahgunaan kuasa dan tuduhan rasuah berkaitan skandal rasuah 1MDB, dan telah disabitkan kerana menyalahgunakan RM42 juta dari bekas anak syarikatnya, SRC International.

“Mengapa saya mengatakan ini? Kerana idea lama bahawa orang Melayu hanya boleh menjadi penyokong Umno atau PAS tidak lagi relevan, ”kata Liew dalam satu kenyataan.

“Sejak 2008, penyokong Melayu Pakatan – baik dalam Pakatan Rakyat dan Pakatan Harapan – telah berperanan dalam membuat perubahan dalam tiga pilihan raya umum terakhir,” tambah pengarah pendidikan politik DAP.

Baca Lagi | Pelakon Korea Selatan Lee Kwang Soo meninggalkan rancangan Running Man selepas 11 tahun

“Kumpulan pengundi Melayu yang cukup besar ini mahukan pemerintahan bersih yang tidak bertolak ansur dengan rasuah atau menerima penyalahgunaan kuasa. Ini adalah titik yang sangat penting untuk diperhatikan oleh Pakatan.

PH – gabungan yang terdiri daripada PKR, DAP dan Amanah, pecah PAS – memperoleh hanya satu perempat daripada undi orang Melayu di semenanjung berbanding 46 peratus PAS 28 peratus dari Barisan Nasional.

Bersatu, parti yang baru dibentuk yang dipimpin oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan anggotanya terdiri daripada lebih dari belasan bekas pemimpin tertinggi PKR, telah menggunakan fakta tersebut untuk membenarkan dakwaan bahawa PH tidak boleh menjadi pemerintah yang sah kerana kebanyakan orang Melayu menolaknya.

Tetapi Liew berpendapat bahawa generalisasi gagal menangkap dua titik penting.

“Pertama, kerusi swing paling penting di semenanjung adalah kerusi multi-etnik majoriti Melayu dengan 30-50 peratus pengundi bukan Melayu,” tulisnya.

“Apabila orang Melayu mengundi Pakatan Harapan di kawasan berbilang etnik majoriti Melayu melebihi 30-40 peratus, digabungkan dengan sokongan bukan Melayu, Pakatan Harapan menjadi pemenang yang paling mungkin,” tambah senator itu.

Bagaimana Muhyiddin memenangi Pagoh pada 2018 dengan tiket Bersatu memberi gambaran yang terbaik, kata Liew. Pengundi Melayu menyumbang 64 peratus pengundi di Pagoh, sebuah kerusi Parlimen di Johor, diikuti oleh etnik Cina pada 32 peratus dan etnik India pada 4 peratus.

Read Previous

Pelakon Korea Selatan Lee Kwang Soo meninggalkan rancangan Running Man selepas 11 tahun

Read Next

Guan Eng membantah alasan Tengku Zafrul untuk menggunakan dana KWAN untuk vaksin Covid-19

One Comment

  • These functional dysregulations are treated with aromatase inhibitors or GnRH downregulation 46 where to buy cialis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.