The Malaysia Post

Dua Pejalan Kaki Maut di Jalan Raja Laut

KUALA LUMPUR – Seorang penuntut universiti, Muhammad Muaz Aiman Mazlan, 20 tahun, yang memandu sebuah kereta Perodua Myvi ditahan selepas dua pejalan kaki maut dan dua lagi cedera parah dalam kemalangan di Jalan Raja Laut, pada Ahad semalam. Kemalangan itu berlaku apabila kereta yang dipandu oleh Muhammad Muaz Aiman Mazlan, disyaki melanggar sebuah kereta Proton Wira yang menukar lorong tiba-tiba.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, dalam kejadian pada jam 3 pagi, kereta Perodua Myvi itu hilang kawalan dan melanggar empat pejalan kaki. Seorang kanak-kanak lelaki berusia 22 tahun dikatakan telah meninggal dunia di tempat kejadian, manakala seorang lagi lelaki meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur.

Baca lagi | Ringgit Berakhir Tinggi Sedikit, RM4.48 Sedolar AS

Sementara itu, dua lagi mangsa termasuk seorang wanita yang cedera parah masih dirawat di hospital sama. Muhammad Muaz Aiman Mazlan telah ditahan untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Pemandu kereta mabuk?

Beliau akan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana dikatakan terbabit dalam kemalangan jalan raya. Menurut sumber, pihak polis sedang mengesan sekiranya Muhammad Muaz Aiman Mazlan dalam keadaan mabuk atau terpengaruh dadah ketika memandu.

Keluarga mangsa kemalangan itu dilaporkan sedang bersedih dan terkejut apabila mendapat berita tentang kemalangan yang menimpa ahli keluarga mereka. Mereka meminta supaya semua pihak mengambil perhatian serius dalam keselamatan jalan raya agar tidak ada lagi keluarga yang terpaksa menanggung kesedihan seperti yang mereka alami.

Baca lagi | Pengurangan Kompaun Bermula Hari ini

Kejadian kemalangan ini memberikan pengajaran kepada kita semua bahawa keselamatan jalan raya adalah tanggungjawab bersama. Semua pihak termasuk kerajaan, badan-badan keselamatan dan masyarakat perlu bekerjasama untuk memastikan keselamatan jalan raya diutamakan dalam segala aktiviti yang dilakukan. Kita perlu mengambil tindakan yang bertanggungjawab dan berhemat dalam memandu serta mematuhi peraturan jalan raya bagi meminimumkan risiko kemalangan jalan raya.

Read Previous

Ringgit Berakhir Tinggi Sedikit, RM4.48 Sedolar AS

Read Next

Pekerja Pelita Tercedera, Dua Sahabat Disiasat Polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.