The Malaysia Post

Pekerja Pelita Tercedera, Dua Sahabat Disiasat Polis

SEPANG: Dua orang sahabat yang terlibat dalam serangan terhadap pekerja restoran Pelita Nasi Kandar di Cyberjaya hari ini, didakwa di mahkamah dengan beberapa tuduhan serangan, mengeluarkan kata-kata kesat serta merosakkan peralatan restoran.

Elanggovan Muniyandi dan Vengateswaran Malaisamy, kedua-duanya berusia 51 tahun, mengaku tidak bersalah terhadap semua tuduhan tersebut di hadapan Majistret Ayuni Izzaty Sulaiman.

Kedua-dua mereka dituduh dengan satu tuduhan melakukan kesalahan dengan melemparkan pinggan milik Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd, mengeluarkan kata-kata kesat dengan niat untuk mengganggu pekerja restoran Md Jahirul Hoque dan Sarishkumar Jayakumar, serta secara sengaja melukai Jahirul.

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di Nasi Kandar Pelita Glomac, Cyberjaya kira-kira jam 7.30 malam pada hari Khamis lalu (16 Mac). Tuduhan itu diperuntukkan di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan, serta Seksyen 509 dan Seksyen 323 Kanun yang sama.

Baca lagi | Dua Pejalan Kaki Maut di Jalan Raja Laut

Seksyen 427 dan Seksyen 509 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara maksimum lima tahun, atau denda, atau kedua-duanya, sementara Seksyen 323 Kanun yang sama membawa hukuman penjara satu tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya, atas pengakuan bersalah.

Elanggovan juga didakwa dengan satu kesalahan di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana melukai Sarishkumar menggunakan sepasang penjepit besi. Kesalahan itu, atas pengakuan bersalah, membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dengan denda atau sebatan atau kedua-duanya.

Timbalan pendakwa raya Nur Sabrina Zubairi memohon jaminan dipersetujui pada RM24,000 untuk Elanggovan dan RM17,000 jaminan bagi tertuduh lain.

Beliau juga meminta mahkamah memberi arahan kepada kedua-dua tertuduh agar tidak mengganggu mangsa. Peguam Lingeswaran Andiappan, yang mewakili kedua-dua tertuduh, memohon jaminan yang lebih ringan.

Mohon jumlah jaminan diringankan

Elanggovan, katanya, berkahwin dengan tiga anak dan hanya memperoleh pendapatan RM2,000 sebulan sebagai pemandu van. Katanya, Vengasteswaran pula memperoleh sekitar RM800 hingga RM900 sebulan sebagai pemandu teksi, dan juga menjaga isteri dan dua anak serta ibunya.

Dia mengemukakan bahawa jaminan bagi kedua-dua tertuduh hanya untuk menjamin kehadiran mereka di mahkamah dan bahawa jumlahnya tidak sepatutnya berat. Mahkamah menetapkan jaminan RM8,600 bagi Lingeswaran dan RM11,600 bagi Elanggovan.

Baca lagi | Ringgit Berakhir Tinggi Sedikit, RM4.48 Sedolar AS

Majistret itu juga memerintahkan kedua-dua tertuduh agar tidak mengganggu mangsa dan saksi pendakwaan, serta mengarahkan mereka untuk melaporkan diri kepada polis sekali sebulan.

Pernah dipukul

Sebelum ini, dua orang pekerja restoran tersebut cedera selepas dipukul oleh beberapa pelanggan yang didakwa mabuk.

Menurut laporan sebelum ini, salah seorang mangsa mengalami lebam dan kecederaan di lehernya, kepala, bahu kiri dan telinga akibat dipukul berkali-kali oleh suspek utama. Seorang pekerja lain yang cuba menghentikan serangan itu turut mengalami kecederaan.

Kejadian itu didakwa berlaku selepas salah seorang lelaki ditegur kerana mengambil makanan dengan menggunakan jari di kaunter restoran.

Kes itu dijadualkan untuk sebutan pada 19 April untuk sebutan siasatan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dua Pejalan Kaki Maut di Jalan Raja Laut

Read Next

Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Baharu Diluluskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.