The Malaysia Post

Ringgit Berakhir Tinggi Sedikit, RM4.48 Sedolar AS

KUALA LUMPUR: Pada akhir urus niaga hari ini, ringgit diniagakan dalam julat kecil dan mengukuh berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) ketika para pelabur lebih berhati-hati dalam pasaran menjelang mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan AS (FOMC) pada 21 hingga 22 Mac ini, kata ahli ekonomi.

Menurut Ketua Ekonomi, Analisis Pasaran dan Kewangan Sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, walaupun kebimbangan mengenai isu perbankan sedikit mereda selepas UBS bersetuju membeli bank saingannya yang bermasalah itu, Credit Suisse, para pedagang dalam pasaran masih menunggu hasil mesyuarat FOMC itu.

Baca lagi | Pengurangan Kompaun Bermula Hari ini

Pengurangan kadar pasaran niaga hadapan

Menurut Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid lagi, mereka tidak dapat pastikan keadaan pasaran semasa buat masa ini kerana pasaran kelihatannya berbelah bahagi dengan isu Rizab Persekutuan AS (Fed). Fed kemungkinan akan meneruskan pendirian yang cenderung kepada kenaikan kadar faedah berdepan insiden kelumpuhan bank di negara itu. Namun, kelebihan tersebut memberi kesan positif kepada ringgit kerana Fed telah menerima pengurangan kadar bagi pasaran niaga hadapan dananya pada separuh kedua 2023.

“Oleh itu, ringgit Malaysia agak bertahan buat masa ini,” katanya lagi dalam temu ramahnya bersama Bernama.

Dalam pada itu, ringgit diniagakan hari ini pada kadar yang rendah berbanding kumpulan mata wang lain. Adapun begitu, berbanding rupiah Indonesia, ringgit diniagakan lebih tinggi pada 291.80/292.30 daripada 292.20/292.60 pada Jumaat lalu.

FOMC pengaruh besar terhadap pasaran

Ahli ekonomi memperkatakan bahawa mesyuarat FOMC yang diadakan oleh Rizab Persekutuan AS adalah penting bagi pasaran global, kerana ia memberi petunjuk mengenai arah dasar kewangan AS dan kesannya terhadap pasaran lain, termasuk Malaysia.

Baca lagi | Diana Danielle Minta Cerai Farid Kamil

Kenaikan kadar faedah oleh Fed boleh menyebabkan keluaran modal dari pasaran Asia ke AS, yang boleh mempengaruhi kadar pertukaran mata wang negara ini. Oleh itu, peserta pasaran dan pengamal kewangan mengawasi perkembangan mesyuarat FOMC dengan teliti.

Read Previous

Pengurangan Kompaun Bermula Hari ini

Read Next

Dua Pejalan Kaki Maut di Jalan Raja Laut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.