The Malaysia Post

Pengurangan Kompaun Bermula Hari ini

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengumumkan pengurangan kadar kompaun dan saman sebanyak 60 peratus sempena sambutan Hari Polis Ke-216.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan di laman Facebook PDRM, mereka memaklumkan tawaran tersebut bermula daripada hari ini sehingga 31 Mac.

Menurut kenyataan tersebut, tawaran pengurangan kadar kompaun saman trafik akan diberikan melalui aplikasi MyBayar Saman dan di semua kaunter bayaran trafik di Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan Daerah di seluruh negara. Namun, tawaran ini hanya terpakai kepada saman terpilih.

Pengurangan kompaun hanya bagi saman terpilih

PDRM menjelaskan bahawa pengurangan kompaun tidak ditawarkan bagi kesalahan termasuk kemalangan, bicara mahkamah, waran, kenderaan berat, memotong secara bahaya, menggunakan lorong kecemasan, melanggar lampu isyarat, pengubahsuaian ekzos dan saman Op Selamat.

Orang ramai yang ingin membuat bayaran saman boleh mendaftar MyBayar Saman dan tidak perlu beratur panjang di kaunter bayaran trafik. Pendaftaran boleh dilakukan melalui portal https://mybayar.rmp.gov.my ; Google Playstore; Apple Store dan Huawei Appstore.

Sambutan Hari Polis Ke-216 bakal meriah

Selain daripada tawaran pengurangan kadar kompaun saman trafik, PDRM juga akan menganjurkan pelbagai acara dan aktiviti sempena sambutan Hari Polis Ke-216. Antaranya, termasuklah acara menaiki bas bersama anggota polis, pertandingan sukan dan kempen keselamatan jalan raya.

Dalam kenyataan tersebut, PDRM turut menggesa orang ramai untuk menghargai dan menghormati tugas serta perkhidmatan yang diberikan oleh anggota polis. PDRM juga berterima kasih kepada rakyat Malaysia atas sokongan dan kerjasama yang diberikan sepanjang tempoh pelaksanaan tugas mereka.

Bagi mereka yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai tawaran pengurangan kadar kompaun saman trafik sempena Hari Polis Ke-216, boleh menghubungi PDRM melalui talian hotline PDRM di 03-2266 3333 atau melalui laman web rasmi mereka di www.rmp.gov.my.

Read Previous

Diana Danielle Minta Cerai Farid Kamil

Read Next

Ringgit Berakhir Tinggi Sedikit, RM4.48 Sedolar AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.