The Malaysia Post

Dadah Bernilai RM3.22 Juta Dirampas

Polis Johor Bahru berjaya menahan dua lelaki yang disyaki terlibat dalam sindiket dadah di bandar raya tersebut. Dalam tiga serbuan berasingan, polis merampas pelbagai jenis dadah bernilai kira-kira RM3.22 juta. Kedua-dua rakan berusia 34 dan 38 tahun yang disyaki bekerja sebagai penjaga stor itu ditahan oleh sepasukan polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor.

Menurut Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat, polis berjaya merampas pelbagai jenis dadah iaitu 119,750 biji pil erimin 5, serbuk ekstasi seberat 5,360 gram, ketamin (903 gram), pil ekstasi (865 gram) dan ‘magic mushroom’ (270 gram) yang dianggarkan boleh digunakan seramai 145,928 penagih dadah.

Modus operandi sindiket yang mula aktif sejak Januari lepas adalah dengan menjadikan rumah berpagar dan berpengawal serta kereta sebagai stor penyimpanan dadah sebelum diedarkan ke pasaran tempatan. Aset sindiket yang dianggarkan bernilai RM210,450 turut disita oleh pihak berkuasa, melibatkan wang tunai, barangan kemas dan empat kenderaan pelbagai jenis.

Baca lagi| Fatin Afeefa minta Adam Shahz Hormat Mahkamah

Kedua-dua individu yang disyaki terlibat didapati positif dadah jenis benzo dan mempunyai rekod lampau bersabit kes jenayah dan dadah. Mereka direman selama tujuh hari bermula semalam dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

JSJN Johor telah menahan 3,967 individu atas pelbagai kesalahan dadah dan merampas 849.22 kilogram dadah bernilai RM9.59 juta serta menyita harta bernilai RM3.89 juta sejak 1 Jan hingga Selasa lepas. Kepada media, Kamarul Zaman mengalu-alukan kerjasama masyarakat untuk memberikan maklumat mengenai kegiatan sindiket dadah dan memastikan keamanan dan keselamatan bersama.

Dadah yang diharamkan di Malaysia

Dadah-dadah yang dirampas dalam serbuan ini termasuklah jenis-jenis dadah yang dikategorikan sebagai dadah berbahaya dan telah diharamkan penggunaannya di Malaysia.

Pil Erimin 5 adalah sejenis dadah yang tergolong dalam kumpulan benzodiazepines dan dianggap sebagai dadah yang merbahaya kerana boleh menyebabkan ketagihan serta boleh memberi kesan sampingan yang tidak diingini seperti sakit kepala dan kesukaran untuk tidur.

Baca lagi | Guan Eng nafi dakwaan membatalkan pengecualian pajak terhadap Yayasan Albukhary

Ekstasi, atau MDMA (3,4-methylenedioxymethamphetamine), adalah sejenis dadah stimulan yang biasanya diambil dalam bentuk pil. Ekstasi boleh menyebabkan euforia dan peningkatan tahap serotonin dalam otak, namun juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, muntah, keletihan dan tekanan darah tinggi.

Ketamin adalah sejenis dadah yang biasanya digunakan sebagai anestetik veterinar tetapi kini telah digunakan secara tidak sah sebagai dadah psikoaktif. Ketamin boleh memberi kesan euforia, halusinasi dan disosiasi, namun juga boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti peningkatan denyutan jantung dan tekanan darah.

Magic mushroom, atau lebih dikenali sebagai cendawan psikoaktif, mengandungi psilocybin dan psilocin, dua jenis bahan kimia yang boleh memberi kesan halusinasi dan euforia. Pengambilan cendawan psikoaktif boleh menyebabkan keadaan bingung dan keadaan gangguan mental yang serius.

Read Previous

Fatin Afeefa minta Adam Shahz Hormat Mahkamah

Read Next

KBS Anjur Program Pelapis Sukan Negeri dan Daerah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.