The Malaysia Post

KBS Anjur Program Pelapis Sukan Negeri dan Daerah

Menurut Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abdul Halim, KBS komited untuk memastikan negara tidak mengalami kekurangan bakat baharu sukan di peringkat akar umbi.

Adam Adli menjelaskan bahawa program ini menyediakan peralatan latihan, latihan mod separuh masa, pendedahan latihan dan pertandingan di peringkat daerah dan negeri bagi sukan popular seperti badminton dan bola sepak. Selain itu, menerusi Jabatan Belia dan Sukan Negara (JBSN), KBS akan menganjurkan pertandingan liga sukan komuniti bagi peringkat daerah, negeri, dan kebangsaan bagi sukan bola jaring, futsal dan bola keranjang.

Baca lagi | Fatin Afeefa minta Adam Shahz Hormat Mahkamah

Kementerian yang menjangkakan penyertaan sebanyak 100,000 orang dalam pertandingan tersebut telah memilih ketiga-tiga sukan itu berdasarkan minat masyarakat. Diharapkan program ini dapat mencari bakat baharu sukan yang berpotensi dan dapat membantu negara dalam sukan di masa hadapan.

Pelbagai program Kementerian Sukan dan Belia

Selain program pelapis dan program bakat, Kementerian Belia dan Sukan juga menjalankan pelbagai program dan inisiatif lain untuk membangunkan sukan di negara ini. Antara program yang sedang berjalan ialah Program Sukan Rakyat, Program Sukan Teras, Program Pembangunan Usahawan Sukan, Program Sukan Luar Bandar, dan Program Sukan Warga Emas.

Program Sukan Rakyat adalah program yang memberikan peluang kepada rakyat Malaysia untuk menyertai aktiviti sukan secara berterusan. Program ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti larian jarak jauh, futsal, bola tampar, bola sepak, dan sebagainya. Sementara itu, Program Sukan Teras adalah program yang bertujuan untuk membangunkan atlet muda yang berpotensi untuk menjadi atlet teras dalam sukan kebangsaan.

Baca lagi | Guan Eng nafi dakwaan membatalkan pengecualian pajak terhadap Yayasan Albukhary

Program Pembangunan Usahawan Sukan pula bertujuan untuk membantu pembangunan dan pengembangan usahawan sukan di negara ini. Program ini memberikan bantuan kewangan, latihan dan sokongan dalam pengurusan perniagaan kepada usahawan sukan.

Program Sukan Luar Bandar pula ditujukan untuk membangunkan sukan di kawasan luar bandar dan mewujudkan aktiviti sukan yang berasaskan alam semula jadi. Program ini melibatkan aktiviti seperti kembara hutan, mendaki gunung, kayaking, dan sebagainya. Manakala Program Sukan Warga Emas adalah program yang memberikan peluang kepada golongan warga emas untuk terlibat dalam aktiviti sukan dan berkongsi pengalaman dengan generasi muda.

Melalui pelbagai program ini, Kementerian Belia dan Sukan berharap dapat membangunkan sukan di negara ini dan menghasilkan lebih ramai atlet yang berpotensi untuk membawa nama negara dalam pertandingan sukan antarabangsa.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dadah Bernilai RM3.22 Juta Dirampas

Read Next

RM278 Juta Kerugian Kecurian Arus Elektrik Diselamatkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.