The Malaysia Post

Cara Memohon Visa Pelajar A.S

Memohon Visa AS sebagai Pelajar

Menghadiri kolej di Amerika Syarikat, sama ada di peringkat siswazah atau sarjana muda, menawarkan banyak faedah strategik kepada pelajar antarabangsa. Tetapi, belajar di A.S. memerlukan lebih daripada sekadar membuat keputusan untuk berbuat demikian:

Ada proses yang mesti diikuti. Salah satu bahagian yang paling penting—dan selalunya salah satu yang paling menakutkan—dalam proses itu ialah memohon visa pelajar yang membolehkan anda belajar di Amerika Syarikat.

Adakah anda mempertimbangkan untuk menghadiri kolej atau universiti A.S. untuk memperoleh ijazah anda? Di bawah, kami meneroka pelbagai jenis visa pelajar yang tersedia untuk anda, menggariskan langkah-langkah utama yang terlibat dalam memohon visa pelajar anda, dan menawarkan beberapa petua yang boleh membantu anda menjadikan proses lebih mudah dan kurang tekanan.

Menentukan Visa Pelajar Yang Sesuai Untuk Anda
Jika matlamat anda adalah untuk belajar di A.S. sebagai pelajar antarabangsa, maka anda mesti memohon dan menerima visa pelajar A.S.. Dengan menerima visa pelajar, anda dibenarkan tinggal sementara di Amerika Syarikat untuk tujuan menamatkan pendidikan anda.

Menurut Jabatan Negara A.S., terdapat tiga jenis visa pelajar A.S. yang berbeza tersedia untuk pelajar antarabangsa, setiap satunya lebih sesuai untuk keadaan unik yang berbeza: Visa F-1, visa M-1, dan J-1 Visa.

Visa F-1

Visa F-1, secara amnya, visa yang perlu diperoleh oleh kebanyakan pelajar antarabangsa untuk menghadiri sama ada sekolah menengah atau kolej di Amerika Syarikat. Ini termasuk program latihan bahasa dan terpakai kepada kedua-dua pengajian siswazah dan sarjana muda. Jika anda ingin mendapatkan ijazah anda dari institusi A.S., ini adalah visa untuk anda.

Visa M-1

Visa M-1 diperlukan untuk pelajar antarabangsa yang akan menghadiri vokasional atau institusi bukan akademik lain, seperti sekolah perdagangan. Program ini biasanya berfokuskan kerjaya dan selalunya jangka pendek.

Visa J-1

Visa J-1 diperlukan untuk mana-mana pelajar antarabangsa yang ingin memasuki Amerika Syarikat untuk menyertai program pertukaran pelawat, seperti mereka yang menghabiskan semester belajar di luar negara atau magang di A.S. Jika anda ingin menghabiskan satu semester atau dua orang belajar di luar negara di A.S., ini adalah visa yang perlu anda mohon.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pelajar antarabangsa tidak boleh belajar di A.S. dengan visa pelawat atau sebagai sebahagian daripada Program Pengecualian Visa (VWP).

Langkah-langkah untuk Memohon Visa Pelajar A.S

1. Memohon—dan diterima masuk—universiti Amerika.

Untuk memohon visa pelajar A.S. anda, anda mesti terlebih dahulu memohon dan diterima oleh kolej atau universiti A.S.

Ini bermakna sebaik sahaja anda tahu anda ingin belajar di Amerika Syarikat, anda harus mula menyelidik universiti yang berpotensi dan mencari sekolah yang paling sesuai dengan matlamat peribadi dan kerjaya anda. Kami biasanya mengesyorkan memilih program yang menampilkan fakulti sumber industri, ahli akademik yang mencabar dan banyak peluang untuk pembelajaran berasaskan pengalaman seperti koperasi dan latihan amali.

Ketahui Lebih Lanjut: Menyusun Carian Grad School Anda

Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa sekolah mesti diperakui oleh Program Pertukaran Pelajar dan Pelawat (SEVP). Anda boleh mencari pangkalan data sekolah ini di sini.

Sebaik sahaja anda telah diterima masuk ke universiti yang berpangkalan di A.S., anda boleh memulakan proses permohonan visa. Anda mesti menerima visa anda sebelum program anda bermula secara rasmi, tetapi paling awal anda boleh menerima visa anda ialah 120 hari sebelum tarikh mula rasmi program.

2. Dapatkan Borang I-20 daripada kolej atau universiti anda.

Selepas penerimaan ke universiti, pelajar antarabangsa yang mendapatkan visa F-1 mereka akan menerima Sijil Kelayakan untuk Status Pelajar Bukan Pendatang (biasanya dirujuk sebagai Borang I-20) dari sekolah mereka.

Borang ini akan ditandatangani oleh pegawai sekolah yang ditetapkan (DSO) anda dan mesti juga ditandatangani oleh anda. Tandatangan ibu bapa diperlukan untuk pelajar di bawah umur 18 tahun. Jika anda bercadang untuk membawa mana-mana tanggungan yang layak bersama anda semasa pengajian akademik anda (seperti kanak-kanak), anda mesti menerima Borang I-20 untuk setiap seorang daripada mereka juga.

Baca Lagi | Pusat Beli-belah Merentasi Hiasan Krismas Lembah Klang

Baca Lagi | Empat Jenis Pelajar yang akan anda Temui di Tahun Pertama Uni anda

5. Lengkapkan Borang Permohonan Visa DS-160.

Borang DS-160 juga dikenali sebagai Borang Permohonan Visa Bukan Imigran Dalam Talian, dan ia adalah sesuatu yang anda mesti lengkapkan untuk memohon visa pelajar anda. Jawapan anda pada borang ini mesti dihantar dalam bahasa Inggeris.

Adalah penting untuk anda menjawab setiap soalan pada borang ini dengan lengkap, tepat dan jujur, jika tidak, anda mungkin perlu membetulkan fail anda, menambah masa tambahan pada proses yang mungkin anda tiada. Atas sebab ini, pastikan anda telah mengumpulkan pasport anda, gambar visa, dan Borang I-20 anda yang lengkap.

Maklumat lain yang anda mungkin perlu berikan (bergantung pada perjanjian yang negara anda ada dengan A.S.) termasuk jadual perjalanan anda, tarikh lima lawatan terakhir anda ke A.S. (jika anda pernah melawat pada masa lalu), dan/atau rekod sejarah perjalanan antarabangsa anda yang lain.

Seperti yang dinyatakan di atas, dalam borang ini anda akan menunjukkan kedutaan atau konsulat yang anda bercadang untuk melawat untuk menjalankan temu duga visa anda.

Selepas melengkapkan Borang DS-160, pastikan anda mencetak halaman kod bar, kerana anda perlu membawa ini bersama anda ke temu duga visa anda.

6. Jadualkan temu duga visa di konsulat atau kedutaan pilihan anda.

Setelah melengkapkan Borang DS-160, anda harus menghubungi kedutaan atau konsulat A.S. yang anda nyatakan pada borang dan menjadualkan temu duga visa anda. Oleh kerana masa menunggu boleh berbeza-beza dari negara ke negara dan dari kedutaan ke kedutaan, adalah penting untuk menghubungi mereka secepat mungkin untuk memastikan bahawa anda akan dilihat. Bergantung pada sejauh mana anda perlu pergi untuk menghadiri temu duga, anda mungkin perlu membuat pengaturan perjalanan, jadi pastikan anda memasukkan ini ke dalam belanjawan dan penjadualan anda.

Selepas menjadualkan temu duga anda, anda perlu membayar Yuran Permohonan Visa. Sesetengah kedutaan akan meminta anda membayar yuran ini sebelum menghadiri temu duga anda, sementara yang lain mungkin tidak. Jika kedutaan anda memerlukan anda membayar terlebih dahulu, pastikan anda membawa bukti pembayaran ke temu duga sebenar anda. Yuran ini ialah $160.

7. Menghadiri temuduga.

Temuduga visa adalah langkah prosedur terakhir yang terlibat dalam mendapatkan visa pelajar anda, dan ia juga merupakan salah satu yang paling penting.

Apabila anda menghadiri temu duga, pastikan anda membawa sebarang borang atau dokumentasi yang mungkin diperlukan, termasuk anda:

  • pasport
  • foto visa
  • halaman kod bar DS-160 yang dicetak
  • halaman pengesahan Yuran I-901 SEVIS yang dicetak
  • halaman pengesahan pembayaran yuran permohonan visa
  • Borang I-20
  • Kedutaan tertentu mungkin memerlukan dokumen tambahan, jadi pastikan anda menentukan perkara lain yang anda perlu bawa sebelum lawatan anda.

Dan bagaimana dengan wawancara itu sendiri?

“Soalan-soalan yang mereka akan tanyakan kepada anda terutamanya akan tertumpu pada sebab anda ingin memasuki Amerika Syarikat,” kata Allison Hogan, penolong pengarah perkhidmatan pelanggan untuk Pejabat Perkhidmatan Global di Universiti Timur Laut. “Mereka mungkin bertanya soalan umum tentang universiti yang anda akan hadiri, ijazah apa yang akan anda pelajari, di mana anda akan tinggal, dan sebagainya, supaya mereka lebih memahami tujuan anda melancong ke A.S.

Lebih terperinci dan tepat anda boleh menulis jawapan anda, lebih baik: “Semakin banyak maklumat yang anda boleh berikan, semakin cepat proses itu akan berjalan dan semakin kecil kemungkinan anda mengalami sekatan jalan di sepanjang jalan.”

Selepas temu duga, jika anda telah diluluskan untuk visa maka anda akan dikehendaki meninggalkan pasport anda dengan kedutaan, yang kemudiannya akan mengembalikannya kepada anda dengan visa pelajar anda.

8. Bayar yuran pengeluaran visa.

Bergantung pada negara anda dan perjanjian timbal balik yang telah dilaksanakan dengan A.S., anda mungkin perlu membayar yuran pengeluaran untuk akhirnya menerima visa anda. Yuran ini, jika perlu, akan berbeza mengikut negara.

Read Previous

Empat Jenis Pelajar yang akan anda Temui di Tahun Pertama Uni anda

Read Next

Hadiah Krismas Paling Popular 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.