The Malaysia Post

Biden menyelar ‘penjenayah perang’ Putin

Presiden AS Joe Biden melabelkan Vladimir Putin sebagai “penjenayah perang” semalam apabila serangan pemimpin Rusia di Ukraine meragut lebih banyak nyawa orang awam, dan sebuah teater di mana “beratus-ratus” berlindung telah musnah akibat pengeboman.

Teguran Biden ― paling pedas sekali ― dibuat selepas pemimpin Ukraine, Volodymyr Zelensky membuat rayuan sengit untuk mendapatkan bantuan kepada Kongres AS dan presiden sendiri, yang bertindak balas dengan menjanjikan AS$1 bilion (RM4.18 bilion) senjata baharu untuk memerangi tentera penceroboh Rusia.

Pegawai di bandar pelabuhan Mariupol sedang bergelut untuk mengira orang mati di Teater Drama, di mana asap tebal naik dari runtuhan bangunan yang mempunyai perkataan “kanak-kanak” dicat dengan huruf besar Rusia di atas tanah di luar.

Ia adalah yang terbaru dalam litani serangan terhadap orang awam di seluruh Ukraine sejak Putin menyerang pada 24 Februari yang termasuk rumah, hospital, ambulans dan barisan makanan.

“Saya fikir dia seorang penjenayah perang,” kata Biden kepada wartawan mengenai rakan sejawatannya dari Rusia, kali pertama dia menggunakan frasa itu.

Jurucakap Biden menambah bahawa dia telah bercakap “dari hatinya” – tetapi Kremlin dengan cepat membalas, menyebut komen itu “tidak boleh diterima dan tidak boleh dimaafkan di pihak ketua negara, yang bomnya telah membunuh ratusan ribu orang di seluruh dunia. ”

Setakat ini kemusnahan yang telah menandakan bandar-bandar lain telah dihentikan di luar Kyiv.

Tetapi ledakan membosankan bergema di seluruh jalan lengang di ibu negara pada hari Rabu, dengan hanya sekali-sekala kenderaan yang melalui pusat pemeriksaan berbendung pasir, dan sangat sedikit permit yang diberikan untuk melanggar perintah berkurung terbarunya.

Kyiv telah dikosongkan kira-kira separuh daripada 3.5 juta penduduknya.

“Sudah tentu ia membimbangkan. Lagipun ia adalah peperangan. Tetapi kami cuba bertenang, kami tidak akan membiarkan panik,” kata Eduard Demenchuk, seorang pekerja keselamatan swasta berusia 50-an, adalah antara mereka yang tinggal.

 “Jika perlu, kami akan mengambil senjata dan akan berdiri untuk mempertahankan bandar itu,” katanya kepada AFP melalui telefon, selepas menyimpan stok barangan runcit.

Serangan ke atas teater di Mariupol adalah kekejaman terbaru di bandar selatan itu, yang telah dikepung selama berminggu-minggu, dengan lebih 2,000 orang terbunuh setakat ini.

Pihak berkuasa bandar Mariupol berkata Rusia “sengaja memusnahkan” teater itu, walaupun Moscow menyalahkan tentera Ukraine atas letupan itu.

Usaha untuk menentukan jumlah korban terhalang oleh tembakan berdekatan.

Presiden Zelensky tidak memberikan butiran lanjut dalam ucapan malam tetapnya, hanya berkata “hati saya hancur melihat apa yang Rusia lakukan kepada rakyat kita, kepada Mariupol kita.”

Juga pada hari Rabu sekurang-kurangnya 15 orang awam terbunuh di bandar utara Chernihiv.

Sepuluh daripada mereka maut ketika beratur untuk mengutip roti. Lima lagi, termasuk tiga kanak-kanak, terbunuh apabila tentera Rusia membedil sebuah bangunan kediaman.

Ketika jumlah orang awam meningkat, Pertubuhan Kesihatan Sedunia memberi amaran bahawa sistem kesihatan Ukraine “tergoncang di ambang”.

“Ini mengenai kemusnahan harapan … Ini adalah hak asasi manusia yang paling asas dan ia telah dinafikan secara langsung,” kata pegawai WHO Michael Ryan di Geneva.

Baca Lagi | Biden menyelar ‘penjenayah perang’ Putin

Konflik itu telah menyebabkan lebih tiga juta rakyat Ukraine melarikan diri merentasi sempadan, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Pihak berkuasa Ukraine berkata 103 kanak-kanak telah terbunuh sejak pencerobohan bermula.

Read Previous

Masih jauh kembali untuk Manchester United selepas tewas kepada Atletico

Read Next

Ketua PAS Perak diarahkan membayar RM250,000 kepada Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.