The Malaysia Post

Masih jauh kembali untuk Manchester United selepas tewas kepada Atletico

Sebelas tahun lalu, Manchester United boleh membuat tuntutan serius untuk menjadi salah satu pasukan terbaik di Eropah. Kini, selepas satu lagi penyingkiran awal Liga Juara-Juara yang lemah, kemuncak itu tidak pernah terasa begitu jauh untuk gergasi tanpa arah ini.

Tidak ada rasa malu untuk tewas kepada pasukan yang dianggap sebagai salah satu pasukan terhebat pernah ada — Barcelona pimpinan Pep Guardiola — dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara 2011, terutamanya ketika United baru sahaja beraksi di final Piala Eropah ketiga mereka dalam empat musim.

Sejak itu, keadaan menjadi serba salah, terutamanya sejak pemergian Alex Ferguson pada 2013. United telah tersingkir daripada enam daripada lapan perlawanan peringkat kalah mati Liga Juara-Juara terakhir mereka, setelah memenangi 13 daripada 16 perlawanan sebelumnya.

Kekalahan pusingan kedua mereka kepada Atletico Madrid di Old Trafford pada malam Selasa bermakna mereka tersingkir pada peringkat 16 terakhir dengan mengeluh, mewakili nadir baharu kerana ia menunjukkan sejauh mana mereka telah jatuh, dan berapa banyak yang masih perlu dilakukan untuk membalikkan keadaan.

“Ia terlalu lama tanpa sebarang trofi,” kata penjaga gol David de Gea. “Kami perlu jelas, kami mahu mencapai perkara yang baik.

“Kami memerlukan lebih banyak daripada semua orang kerana kelab ini terlalu besar untuk kedudukan kami sekarang.”

Ketika jiran Manchester City mengintai kejuaraan Liga Perdana keempat mereka dalam tempoh lima tahun, dikejar oleh musuh lama Liverpool, yang telah memenangi Piala Liga dan sedang bersaing untuk memenangi tiga lagi pertandingan, United berdepan prospek musim kelima tanpa perlawanan. trofi.

Juara Liga Perdana 13 kali itu bertahan lebih lama tanpa memenangi trofi antara 1977 dan 1983. Satu lagi kejuaraan mungkin masih jauh, memandangkan masalah di kelab itu.

Walaupun memiliki banyak pilihan menyerang menentang Atletico yang biasanya teratur rapi, United tidak mencipta peluang yang cukup jelas untuk mengembalikan kedudukan memihak kepada mereka.

Kualiti individu tidak bernilai jika tiada pelan permainan atau hala tuju. Kelab itu masih tidak pasti siapa yang akan menjadi pengganti jangka panjang kepada Ole Gunnar Solskjaer selepas pemain Norway itu dipecat awal musim ini, dengan jurulatih sementara Ralf Rangnick tidak dapat membangkitkan United.

Baca Lagi | Masih jauh kembali untuk Manchester United selepas tewas kepada Atletico

Jurulatih Jerman itu adalah jurulatih ketiga yang mengendalikan pasukan musim ini, dengan langkah seterusnya, sama ada sebagai penasihat kepada pengarah bola sepak atau sebagai jurulatih tetap seterusnya, menambahkan lagi perasaan tidak menentu secara keseluruhan.

Read Previous

All England: Yew Sin-Ee Yi, Daren ke pusingan kedua

Read Next

Biden menyelar ‘penjenayah perang’ Putin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.