The Malaysia Post

Ketua PAS Perak diarahkan membayar RM250,000 kepada Guan Eng

Mahkamah Tinggi telah memerintahkan Ketua PAS Perak Razman Zakaria membayar ganti rugi RM250,000 kepada Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, dan mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka berhubung posting Facebook yang disasarkan kepada Lim, berhubung kegagalan larangan bertudung yang melibatkan kakitangan hotel.

Pada 22 Januari 2018, agensi berita nasional Bernama melaporkan bahawa Ahli Parlimen Bagan Lim telah memulakan tindakan undang-undang terhadap Exco kerajaan negeri Perak itu kerana memuat naik imej palsu di media sosialnya bersama kenyataan yang berunsur fitnah, palsu dan berniat jahat terhadap Lim pada November. 18, 2017.

Razman pada masa itu dilaporkan menyatakan bahawa Lim nampaknya menyokong larangan memakai tudung, yang didakwanya dipertahankannya sebagai hak pengusaha hotel, dan Pulau Pinang menyokong penuh tindakan itu.

Dalam pernyataan tuntutannya, Bernama melaporkan Lim sebagai berkata bahawa perkataan yang digunakan dalam jawatan Razman adalah daripada sumber yang tidak sahih dan bertujuan untuk mencemarkan namanya, reputasi dan menggambarkan beliau sebagai seorang pemimpin yang tidak menghormati Islam dan budaya Melayu.

Lim kemudian memohon ganti rugi am, teladan dan teruk serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah selain memohon perintah untuk menghalang defendan daripada mengeluarkan atau menerbitkan semula jawatan yang sama di mana-mana platform.

Free Malaysia Today (FMT) melaporkan bahawa dalam keputusan pesuruhjaya kehakiman Datuk Amarjeet Singh Serjit Singh pada Isnin, Razman diperintahkan membayar Lim RM150,000 sebagai ganti rugi am dan RM100,000 sebagai ganti rugi teruk dan teladan.

Lim juga dianugerahkan kos RM15,000.

Amarjeet juga telah mengarahkan Razman mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka di halaman Facebooknya dalam tempoh 14 hari akan datang, dan menandai laman Facebook Lim pada siaran permohonan maaf itu.

Razman juga diperintahkan untuk tidak mengulangi kenyataan itu di Facebook dalam apa cara sekalipun pada masa hadapan.

Baca Lagi | Ketua PAS Perak diarahkan membayar RM250,000 kepada Guan Eng

Laporan itu berkata Lim sebelum ini memberi keterangan bahawa jawatan Razman adalah fitnah dan menjejaskan reputasi dan peranannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu.

Tambahnya, beliau tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai larangan kakitangan hotel wanita Islam memakai tudung.

Read Previous

Biden menyelar ‘penjenayah perang’ Putin

Read Next

Nik Nazmi: Guan Eng patut berhenti membuat ulasan mengenai hal ehwal dalaman PKR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.