The Malaysia Post

Nik Nazmi: Guan Eng patut berhenti membuat ulasan mengenai hal ehwal dalaman PKR

Setiausaha Organisasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad hari ini berkata bahawa Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng harus mengelak daripada membuat ulasan mengenai pemilihan parti yang akan datang.

Dalam beberapa siri tweet, beliau berkata bahawa Lim harus memahami bahawa setiap parti mempunyai mekanisme tersendiri.

 “Saya perhatikan komen yang telah dibuat oleh Setiausaha Agung DAP @guanenglim baru-baru ini mengenai KEADILAN. Sebagai seorang ahli politik kanan Malaysia, berkemungkinan media akan bertanyakan pandangannya mengenai beberapa topik termasuk KEADILAN.

“Namun, sebagai ahli politik kanan Malaysia juga, Sdr Guan Eng harus tahu bahawa parti kita ada prosesnya sendiri, termasuk pemilihan pucuk pimpinan kita. Oleh itu, dia harus mengelak daripada mengulas hal ehwal dalaman kita.

“Saya, mahupun mana-mana rakan KEADILAN saya, tidak akan pernah dan tidak pernah terfikir untuk memberitahu pemimpin muda DAP apa yang patut atau tidak patut mereka lakukan dalam pemilihan parti mereka.

“Adalah adil Sdr Guan Eng membalasnya dalam hal ini,” katanya.

Semalam, Lim mencadangkan Rafizi Ramli perlu bertanding jawatan tertinggi menentang pemimpin PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pemilihan parti akan datang dan bukannya menyasarkan tempat nombor dua.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata demikian ketika diminta menjawab kenyataan pedas Rafizi mengenai Pakatan Harapan, yang didakwanya sedang mempertimbangkan pakatan dengan Perikatan Nasional (PN) untuk pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun, Lim memberitahu MalaysiaKini dalam satu wawancara eksklusif bahawa kenyataan Rafizi itu ditujukan kepada Anwar.

Rafizi mengumumkan kembali aktif dalam politik pada 15 Mac, dan beliau akan bersaing untuk jawatan timbalan presiden PKR.

Beliau juga berkata bahawa penyokongnya telah menggesa beliau untuk kembali ke pangkuan politik, dan telah berjanji untuk membantu PKR dan PH membawa kembali penyokong.

PKR akan mengadakan pilihan raya dalaman pada April untuk menentukan kepimpinan parti itu dari 2022 hingga 2025. Kongres nasionalnya dijadualkan berlangsung dari 10 hingga 12 Jun.

Baca Lagi | Nik Nazmi: Guan Eng patut berhenti membuat ulasan mengenai hal ehwal dalaman PKR

Pencalonan untuk pemilihan parti akan dibuka dari 11 hingga 19 Mac dan PKR akan mengadakan pengundian dalam talian buat kali pertama.

Read Previous

Ketua PAS Perak diarahkan membayar RM250,000 kepada Guan Eng

Read Next

Pelantikan Pan Gon sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya satu langkah positif

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.