The Malaysia Post

Pelantikan Pan Gon sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya satu langkah positif

Pemilik kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim melihat pelantikan Kim Pan Gon sebagai ketua jurulatih baharu Harimau Malaya sebagai satu langkah positif.

Beliau percaya pelantikan itu akan membawa perubahan kerana pemain Korea Selatan itu mempunyai perancangan tersendiri untuk memperkukuh skuad Harimau Malaya.

“Saya merasakan ia satu langkah positif untuk Harimau Malaya. Kali ini (ia) akan menjadi perbezaan kerana apabila saya melihat struktur yang ditunjukkannya kepada saya, ia sangat positif. Lebih kurang seperti struktur yang kita ada di sini (di JDT).

“Sebelum ini tidak ada tetapi kini sebenarnya ada rancangan dengan pasukan perubatan dan sebenarnya memantau setiap pemain di negara ini,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada warga Korea Selatan berusia 52 tahun itu adalah orang yang sesuai untuk mengendalikan pasukan kebangsaan atau tidak.

Tunku Ismail juga mengakui bahawa Pan Gon perlu diberi masa untuk membuktikan kemampuannya, berkata bahawa keupayaan jurulatih tidak boleh diukur selepas hanya satu musim.

“Apabila saya mula-mula mengambil alih JDT, kami tidak menang apa-apa pada tahun pertama, kami terus kalah. Apabila kami melukis, kami berasa bersyukur kerana (ketika itu) saya baru mengambil alih JDT. Kami tidak pernah menang.

“Jadi, kita tidak boleh menilai seorang jurulatih untuk satu musim, mesti beri dia sekurang-kurangnya dua musim. Beri dia (Pan Gon) masa, dia tahu apa yang dia buat,” katanya.

Harimau Malaya akan menentang Filipina pada Rabu (23 Mac) dan menjadi tuan rumah Singapura pada 26 Mac dalam siri tiga negara Tahap 1 di Stadium Nasional Singapura sebelum menentang pasukan Liga Singapura Albirex Niigata di Stadium Jalan Besar pada 28 Mac. .

Ditanya mengenai perkembangan penajaan kos penanaman rumput baharu di Stadium Nasional Bukit Jalil, Tunku Ismail berkata beliau akan melawat stadium itu pada Sabtu (19 Mac).

“Jika ada kelulusan daripada kerajaan untuk (penajaan menanam rumput baharu di) Stadium Natoinal di Bukit Jalil, saya akan lakukan secepat mungkin,” katanya.

Baca Lagi | Pelantikan Pan Gon sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya satu langkah positif

Terdahulu, Tunku Ismail mengumumkan bahawa JDT telah menjalin kerjasama strategik dengan Universal Music Asia Tenggara dan Def Jam Recordings SEA untuk menghasilkan lagu tema rasmi kelab itu, yang akan dilancarkan hari ini bertajuk ‘Pioneers’.

Lagu ini menampilkan penyanyi rap antarabangsa terkenal Snoop Dog dan penyanyi rap kebangsaan Joe Flizzow.

Read Previous

Nik Nazmi: Guan Eng patut berhenti membuat ulasan mengenai hal ehwal dalaman PKR

Read Next

Assad Syria melawat UAE, lawatan pertama ke negara Arab sejak perang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.