The Malaysia Post

Beras Rahmah Menawarkan Beras Import dengan Harga Lebih Murah

Kuala Lumpur, 19 September 2023 – Kerajaan Malaysia telah memulakan program jualan Beras Rahmah dengan menawarkan beras import pada harga yang lebih murah berbanding harga pasaran, khusus untuk golongan yang memerlukan. Program ini dijalankan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Harga Rendah Malaysia di bawah pimpinan Timbalan Menteri, Puan Fuziah Salleh.

Subsidi Bermakna Harga Lebih Murah

Menurut Puan Fuziah Salleh, Kementerian ini kini memberikan subsidi kepada beras import dan menjualnya pada harga sekitar RM13 hingga RM14 untuk bungkusan lima kilogram.

“Subsidi yang kami berikan pastinya tidak melebihi kemampuan kami. Sebagai contoh, semasa program Jualan Rahmah bergerak secara bergerak (mobile Jualan Rahmah), beras tempatan dijual antara RM13 dan RM14 untuk bungkusan lima kilogram, jadi kami cuba untuk menawarkan harga yang serupa untuk beras import,” katanya semasa merasmikan Seminar Malaysia E-Commerce dan Kerangka Peraturan Perlindungan Pengguna: Langkah Ke Depan hari ini.

Baca lagi | Pakej 5G Rahmah: Merapatkan Jurang Digital untuk Golongan B40 dengan 7 Fakta Hebat Ini

Sasaran Menjangkau Kesemua Parlimen

Beliau berkata kerajaan bercita-cita untuk mengembangkan program jualan ini kepada kesemua 222 kawasan Parlimen, sambil menggesa ahli Parlimen dan pemimpin tempatan untuk mengambil inisiatif dalam merancang serta melaksanakan program sebegini untuk pengundi di kawasan masing-masing.

Beliau berharap setiap Parlimen juga akan memulakan program jualan rahmah ini. Ujarnya lagi, terdapat beberapa ahli Parlimen yang datang kepadanya dan menyatakan hasrat mereka yang ingin menggunakan peruntukan yang diberikan untuk menambah subsidi dalam bentuk beras kepada pengundi di kawasan masing-masing.

RM150 Juta Diperuntukkan untuk Program Jualan Rahmah

Puan Fuziah Salleh turut mengumumkan bahawa Kementerian ini telah memperuntukkan sejumlah RM150 juta untuk memastikan kejayaan program Jualan Rahmah, yang bertujuan untuk membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat.

“Pertama-tama, kami hanya memiliki RM100 juta, tetapi Perdana Menteri telah menambah RM50 juta lagi. Oleh kerana kami tidak mempunyai bekalan beras tempatan, kami akan memberikan diskaun harga kepada beras import. Ini adalah subsidi daripada kerajaan yang diperolehi daripada peruntukan awal,” katanya.

Baca lagi | Program e-Tunai Belia Rahmah Dan Syarat Pendaftaran 2023

Sasaran Tempatkan di Kawasan Perumahan Kos Rendah

Menurut beliau, program jualan ini juga akan menumpukan kepada tempat-tempat seperti kawasan perumahan kos rendah, terutamanya dalam Projek Perumahan Rakyat (PPR).

“Ini adalah salah satu mekanisme untuk kami sampai kepada golongan yang paling terkesan dan memerlukan bantuan ini. Golongan lain yang akan kami sasar ialah peniaga, Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan telah memberitahu kami bahawa mereka akan bertanggungjawab untuk membekalkan dan mengedarkan sebahagian daripada bekalan beras kepada kategori peniaga.

Tumpuan kepada kategori pengguna diutamankan, terutama bagi golongan yang paling terkesan. Maklumat lanjut akan diumumkan dalam program pertama yang akan diadakan nanti.

Bekalan Beras Cukup untuk Empat hingga Lima Bulan

Semalam, Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu, menyatakan bahawa stok beras semasa mencukupi untuk mencukupi keperluan beras negara selama empat hingga lima bulan.

Beliau juga mengumumkan bahawa kerajaan akan berunding dengan kerajaan India untuk mencari penyelesaian yang sesuai berkenaan dengan sekatan eksport beras yang dikenakan oleh India.

Ini merupakan salah satu usaha untuk membantu mengatasi masalah kekurangan beras putih tempatan di negara ini.

Dengan langkah-langkah ini, kerajaan berharap dapat meringankan beban golongan yang memerlukan dan memberikan manfaat kepada rakyat Malaysia secara keseluruhannya. Program Jualan Rahmah ini diharapkan dapat terus berkembang dan memberikan impak positif dalam mengurangkan kos sara hidup rakyat.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Parlimen Malaysia Mengalami Hari Hitam – Radzi Jidin

Read Next

Konflik Azerbaijan-Armenia: Serangan Baharu Cetus Kebimbangan Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.