The Malaysia Post

Konflik Azerbaijan-Armenia: Serangan Baharu Cetus Kebimbangan Dunia

Konflik dengan Armenia berterusan apabila Azerbaijan melancarkan serangan terbaru dikenali ‘antipengganas’ di wilayah yang menjadi pertikaian, Nagorno-Karabak

Konflik yang berpanjangan antara Azerbaijan dan Armenia kembali mencetuskan kebimbangan dunia apabila Azerbaijan melancarkan serangan ketenteraan yang dikenali sebagai ‘antipengganas’ di wilayah yang menjadi pertikaian, Nagorno-Karabakh. Serangan ini berlaku baru-baru ini, dan tindakan ini telah meningkatkan kebimbangan akan peperangan terbaharu di rantau Caucasus. Konflik ini kini menjadi tumpuan utama dalam liputan media dan kenyataan dari pihak-pihak berkepentingan.

Latar Belakang Konflik

Konflik antara Azerbaijan dan Armenia telah berlarutan selama berdekad-dekad berhubung wilayah Nagorno-Karabakh yang dikatakan sebahagian daripada Azerbaijan. Namun, wilayah ini kini dikuasai oleh askar etnik Armenia yang disokong oleh tentera negara Armenia sejak perang pemisah berakhir pada tahun 1994.

Baca lagi | Malaysia antara 11 negara yang berkecuali daripada mengundi PBB mengenai perdebatan tentang layanan China terhadap Muslim Uyghur

Serangan Azerbaijan Terbaru

Menurut laporan, tentera Azerbaijan telah menggunakan peluru artileri, pesawat perang, dan dron dalam serangan mereka di Nagorno-Karabakh. Serangan ini telah mengorbankan nyawa, termasuk orang awam, dengan sekurang-kurangnya 25 kematian dilaporkan, manakala kira-kira 80 lagi cedera dalam serangan ini.

Reaksi Pihak Berkepentingan

Armenia menuduh tentera Azerbaijan cuba untuk menakluki wilayah Nagorno-Karabakh, dan pertempuran berterusan di sepanjang garisan pemisah. Sementara itu, Kementerian Pertahanan Azerbaijan menyatakan bahawa mereka menggunakan senjata berketepatan tinggi di barisan hadapan dan dalaman.

Kementerian Pertahanan Azerbaijan juga telah menggesa pemisah Karabakh untuk meletakkan senjata mereka dan menawarkan perbincangan di bandar Yevlakh. Mereka telah mengancam tindakan lanjutan antipengganas sekiranya pemisah Karabakh enggan menyerah.

Baca lagi | Malaysia komited kepada resolusi aman terhadap konflik dunia

Kesimpulan

Konflik Azerbaijan-Armenia di wilayah Nagorno-Karabakh kembali mencetuskan kebimbangan dunia akan tercetuskannya peperangan terbaharu di rantau Caucasus. Keputusan dan perkembangan lanjut dalam konflik ini akan menjadi tumpuan utama dalam berita dunia, dan masyarakat antarabangsa sedang menantikan tindakan dan perbincangan selanjutnya bagi mengatasi keadaan yang semakin tegang ini.

Dengan ini, konflik yang berterusan terjadi di antara Azerbaijan dan juga Armenia di wilayah Nagorno-Karabakh ini akan terus-terusan menjadi isu antarabangsa yang memerlukan penyelesaian yang adil dan damai di antara dua pihak demi menjaga keamanan rantau ini dan dunia secara keseluruhannya.

Read Previous

Beras Rahmah Menawarkan Beras Import dengan Harga Lebih Murah

Read Next

5 Pekerjaan Berisiko Tinggi Mengalami Demensia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.