The Malaysia Post

Bekas Ahli Parlimen Klang Kritik Datuk Seri Anwar Ibrahim

Kuala Lumpur – Bekas Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, telah meluahkan kritikan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan, dengan mendakwa bahawa Anwar telah membatalkan agenda reformasinya, ingkar kepada komitmen pilihan raya, dan merosakkan persekitaran demokratik dalam negara ini.

Anwar Dikritik Terhadap Isu Pelepasan 47 Tuduhan terhadap Timbalan Perdana Menteri

Santiago yang pernah mewakili Klang dalam Dewan Rakyat telah menjelaskan kekecewaannya dengan perkembangan semasa. Beliau mengangkat isu pelepasan semua 47 tuduhan terhadap Timbalan Perdana Menteri, Zahid Hamidi, oleh Pejabat Peguam Negara (AGC).

Dia bertanya bagaimana seseorang boleh pulih dari kesan yang pedih akibat pelepasan semua 47 tuduhan terhadap Timbalan Perdana Menteri, Zahid Hamidi, oleh Pejabat Peguam Negara (AGC).

“Memanglah Hari Malaysia, tetapi nampaknya kita sedang membatalkan agenda reformasi, mengundurkan janji-janji pilihan raya, dan yang lebih buruk, menyumbang kepada pengecutan ruang demokratik di negara ini,” kata bekas Ahli Parlimen tersebut.

Charles Santiago juga menyatakan kehairanan terhadap 200 muka surat dokumen perwakilan yang dikemukakan oleh peguam Zahid, yang merupakan isu kepentingan awam, namun belum didedahkan kepada orang ramai.

Baca lagi | “Pulangkan atau berdepan tindakan!” – Amaran Anwar Ibrahim

Kebebasan Bekas Perdana Menteri Najib Razak dan CEO 1MDB

Santiago juga menilai bahawa pelepasan bekas Perdana Menteri Najib Razak dan bekas CEO 1MDB, Arul Kanda Kandasamy, kerana AGC melepaskan batasan masa untuk mengemukakan rayuan selama dua bulan adalah satu tindakan yang disengajakan.

Menurut kenyataannya, isu utama adalah tindakan kerajaan dalam membatalkan reformasi yang dijanjikan seperti pindaan kepada Akta Hasutan, Akta Akhbar Cetak & Penerbitan, SOSMA, dan Akta Rahsia Rasmi.

Baca lagi | Anwar Ibrahim Menyangkal Tuduhan Memfitnah Dr. Mahathir

Penggunaan Polis untuk Menghalang Penghantaran Memorandum

Charles Santiago juga merasa kecewa dengan penggunaan polis untuk menghalang petani dan aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) daripada menghantar memorandum kepada Parlimen.

Ujarnya, dalam perjuangan selama 25 tahun untuk mengakhiri penyalahgunaan kuasa dan rasuah melalui gerakan ‘reformasi’, Perdana Menteri Anwar Ibrahim adalah seorang individu yang sentiasa fokuskan perhatian beliau. Anwar Ibrahim mengalami penggulingan dari kuasa, dihadapkan kepada tuduhan palsu yang menyebabkan akhir kerjayanya dalam dunia politik secara mendadak, menjalani proses mahkamah yang memalukan, dan menghadapi penjara. Namun, prinsip-prinsip beliau tidak pernah pudar, dan Charles ingin melihat Anwar yang ‘lama’ kembali.

Dalam suasana politik Malaysia yang semakin tidak stabil, kritikan terhadap pemimpin-pemimpin utama adalah perkara biasa. Charles Santiago dengan tegas meluahkan pandangannya terhadap Anwar Ibrahim dan kerajaannya yang didakwanya telah mengkhianati janji-janji reformasi dan nilai-nilai demokratik. Bagaimanapun, masa depan politik Malaysia akan terus menjadi subjek perdebatan yang hangat.

Read Previous

10 Alat AI untuk Meningkatkan Produktiviti Tempat Kerja Anda

Read Next

Pearly-Thinaah Kembali Bersinar Menjelang Asian Games

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.