The Malaysia Post

Pearly-Thinaah Kembali Bersinar Menjelang Asian Games

PETALING JAYA: Pasangan pemain bulutangkis Malaysia, Pearly Tan dan M. Thinaah, kini kembali menunjukkan prestasi terbaik mereka, yang datang pada masanya yang paling sesuai untuk Asian Games di Hangzhou dari 23 September hingga 8 Oktober.

Pearly-Thinaah telah menunjukkan tekad dan semangat juang yang hebat untuk menempah jalan mereka ke separuh akhir dalam acara beregu wanita Terbuka Hong Kong dengan kemenangan 15-21, 21-14, 21-19 ke atas pasangan Thailand, Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai, di Koloseum Hong Kong, Kowloon semalam.

Pasangan rangking dunia ke-10 ini sebelum ini belum pernah kalah kepada pasangan Thailand rangking dunia ke-9 ini, tetapi mereka terpaksa bekerja keras untuk meraih kemenangan kelima berturut-turut ke atas pasangan Thailand tersebut.

Pearly-Thinaah bangkit dengan cemerlang dari ketika tertinggal 15-18 dalam perlawanan ketiga untuk merampas kemenangan yang mendebarkan dalam masa 66 minit.

Kejayaan yang Mengejutkan

Jurulatih pasangan berganda wanita kebangsaan, Hoon Thien How, sangat gembira dengan kemenangan ini.

“Dalam perlawanan pertama, Pearly-Thinaah terlalu banyak mengikut rentak lawan mereka dan akhirnya banyak kali melepaskan bulu tangkis keluar,” kata Thien How.

Namun mereka akhirnya telah berjaya mengubah keadaan dan mengawal perlawanan dengan lebih baik memasuki perlawanan yang kedua dan menjadi  lebih yakin ketika dalam perlawanan ketiga.

Dengan kemenangan ini, Pearly-Thinaah kini telah mencapai separuh akhir dalam kejohanan untuk pertama kalinya sejak menjadi naib johan di Kejohanan Masters Malaysia pada Mei.

Pasangan ini akan menghadapi pasangan Thailand lain, Benyapa Aimsaard-Nuntakarn Aimsaard, dalam perlawanan separuh akhir untuk tempat dalam perlawanan akhir.

Benyapa-Nuntakarn, yang merupakan pasangan rangking dunia ke-11, akan memberikan cabaran sengit selepas mereka mengejutkan pasangan juara dunia dua kali dari Jepun, Mayu Matsumoto-Wakana Nagahara, dengan skor 17-21, 25-23, 21-14 dalam perlawanan suku akhir yang lain.

Pearly-Thinaah sebelum ini pernah mengalahkan pasangan Thailand ini dalam satu-satunya pertemuan mereka pada Kejohanan Terbuka Thailand 2021, tetapi mereka perlu bermain dengan penuh kewaspadaan kerana pasangan ini telah menunjukkan peningkatan yang besar sejak itu dan menjuarai Kejohanan Masters Thailand pada Januari.

Baca lagi | Pearly-Thinaah Mara Pusingan Kedua Kejohanan Badminton Terbuka Korea

Kejayaan Menyeronokkan Lain

Malaysia turut mendapat kegembiraan apabila pemain perseorangan wanita bebas negara, Goh Jin Wei, mengejutkan Han Yue, pemain terbaik China yang berada di peringkat dunia ke-9, dengan skor 12-21, 21-17, 21-18 untuk mencapai separuh akhir.

Pemain yang berada di peringkat dunia ke-34 ini bermain dengan cemerlang untuk meraih kemenangan terbesarnya sejak mengalahkan juara dunia 2019 dari India, P.V. Sindhu, dalam perlawanan kumpulan di Piala Sudirman pada Mei.

Goh Jin Wei, yang akan beraksi di Asian Games, kini telah mencapai separuh akhir pertamanya dalam kejohanan individu pada tahun ini.

Pemain berusia 23 tahun ini akan menghadapi rakan sepasukan Han Yue, Zhang Yiman, yang berada di peringkat dunia ke-17.

Sementara itu, cabaran Malaysia dalam ganda lelaki berakhir apabila Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani tewas 19-21, 18-21 kepada pasangan Olimpik Taiwan yang memegang gelaran juara, Lee Yang-Wang Chi-lin.

Walaupun tewas, pasangan berperingkat dunia ke-41 Sze Fei-Izzuddin boleh berbangga dengan persembahan mereka yang cemerlang berbanding pasangan Taiwan tersebut.

Baca lagi | Pearly-Thinaah Langkah Kaki Kanan ke Separuh Akhir Terbuka Jerman

Keputusan Terkini (Hanya Untuk Pasukan Malaysia)

Babak Kedua

– Beregu Campuran: Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie menewaskan Yang Po-hsuan-Hu Ling-fang (Taiwan) dengan skor 21-12, 21-9.

– Beregu Campuran: Guo Xinwa-Wei Yaxin (China) menewaskan Chen Tang Jie-Toh Ee Wei dengan skor 21-18, 12-21, 21-19.

Suku Akhir

– Beregu Lelaki: Lee Yang-Wang Chi-lin (Taiwan) menewaskan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani dengan skor 21-19, 21-18.

– Perseorangan Wanita: Goh Jin Wei menewaskan Han Yue (China) dengan skor 12-21, 21-17, 21-18.

– Beregu Wanita: Pearly Tan-M. Thinaah menewaskan Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai (Thailand) dengan skor 15-21, 21-14, 21-19.

Read Previous

Bekas Ahli Parlimen Klang Kritik Datuk Seri Anwar Ibrahim

Read Next

Sambut Hari Malaysia dengan Showcase Permainan Digital Indie Malaysia Pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.