The Malaysia Post

Anwar Ibrahim Menyangkal Tuduhan Memfitnah Dr. Mahathir

Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan tegas menyangkal tuduhan bahawa beliau memfitnah Tun Dr. Mahathir Mohamad berkenaan dengan isu-isu yang mengaitkan bekas Perdana Menteri tersebut dengan pengumpulan kekayaan peribadi dan keluarga, serta sifat perkauman semasa beliau berkuasa selama 22 tahun.

Pemerintahan Dr. Mahathir Dicemari Kontroversi Kewangan

Perdana Menteri menegaskan bahawa pemerintahan Dr. Mahathir dicemari pelbagai kontroversi kewangan, termasuk bail-out dan dasar penswastaan yang memberikan manfaat kepada individu-individu tertentu berbanding dengan masyarakat Melayu.

Petronas Menyelamatkan Konsortium Perkapalan Berhad

Ahli Parlimen Tambun menjelaskan bahawa pada masa Krisis Kewangan Asia 1997, walaupun kerajaan mengumumkan tidak akan menolong syarikat-syarikat yang bermasalah, Petroliam Nasional Berhad (Petronas) telah menyelamatkan Konsortium Perkapalan Berhad (KPB). KPB sekarang dikenali sebagai Pos Logistics Berhad, di mana anak sulung bekas Perdana Menteri, Mirzan, adalah pengarah dan pemegang saham majoriti.

Penolakan Anwar terhadap Tindakan Petronas

Anwar, yang juga Presiden PKR, menegaskan bahawa pada 6 Mac 1998, Petronas mengumumkan bahawa mereka akan mengambil alih aset-aset perkapalan KPB atas arahan Dr. Mahathir, walaupun beliau sendiri (ketika itu Menteri Kewangan) telah membantah langkah tersebut.

Skim Khas dan Pengeluaran Dana Perbendaharaan

Menurut Anwar, Dr. Mahathir telah mengarahkan beliau untuk mencipta satu skim khas dengan tujuan mengeluarkan sekitar RM2 bilion daripada Perbendaharaan untuk membantu KPB.

Tuduhan Pengumpulan Kekayaan Keluarga oleh Dr. Mahathir

Anwar memberitahu bahawa beliau telah memberitahu Dr. Mahathir bahawa jika cadangan beliau itu ingin dilaksanakan, Perbendaharaan akan perlu mengemukakan semua yang berkaitan dengan belanjawan tambahan kepada Parlimen untuk mendapatkan kelulusan bagi melaksanakannya.

Baca lagi | Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Tindakan Saman oleh Dr. Mahathir terhadap Anwar

“Plaintif (Dr. Mahathir) jelas tidak berpuas hati dengan jawapan saya dan menekankan bahawa perkara ini akan memalukan Mirzan dan dirinya sendiri jika dibahas di Parlimen,” kata Anwar dalam pembelaannya yang difailkan baru-baru ini melalui Tetuan Thomas Philip.

Tuduhan Terhadap Telekom Malaysia Berhad dan Opcom Sdn. Bhd.

Anwar menegaskan bahawa tuduhan mengenai pengumpulan kekayaan keluarga oleh Dr. Mahathir dapat dibuktikan melalui tindakan Telekom Malaysia Berhad (Telekom) yang memberikan kontrak secara langsung kepada Opcom Sdn. Bhd. (Opcom). Opcom merupakan syarikat yang berurusan dengan pembekalan sistem kabel fiber optik dan perkhidmatan kejuruteraan, dan ketika itu Datuk Seri Mukhriz Mahathir adalah pengarahnya dari 30 Mac 1994 hingga 14 Oktober 2009.

Lesen Fabrikasi yang Diberikan oleh Petronas kepada Kencana Petrolium Berhad

Anwar juga menyatakan bahawa pada tahun 2002, Petronas memberikan lesen fabrikasi (offshore structures) yang besar kepada Kencana Petrolium Berhad (sebelumnya dikenali sebagai Kencana Capital Sdn. Bhd.), yang pada waktu itu baru sahaja ditubuhkan oleh anak lelaki kedua Dr. Mahathir iaitu Tan Sri Mokhzani. Namun, Kencana Capital itu kemudiannya dijenamakan semula dan ditukar nama menjadi Kencana Petrolium Berhad yang kini dikenali sebagai SE Petroleum Berhad.

Sokongan Dr. Mahathir kepada Kroni-kroninya

Dalam pembelaannya, Perdana Menteri turut menyatakan bahawa Dr. Mahathir memberikan sokongan kepada kroni beliau, termasuk isu yang melibatkan Perwaja Steel yang mengalami kerugian besar akibat gagal mematuhi prosedur dan amalan kewangan standard.

Baca lagi | Anwar Ibrahim Akan Membela Diri Dalam Saman Fitnah 150 Juta Tun Mahathir

Tindakan Saman dan Tujuan Mewujudkan Perpecahan

Anwar seterusnya menegaskan bahawa tindakan saman oleh Tun Dr. Mahathir terhadap beliau bertujuan untuk melemahkan kredibilitinya dan Kerajaan Persekutuan serta mewujudkan perpecahan antara kaum yang akan mempengaruhi pilihan raya yang akan diadakan di enam negeri.

Permohonan Anwar untuk Menolak Tuntutan Saman

Perdana Menteri menyatakan bahawa alasan ini dibuktikan melalui Sijil Perakuan Segera bertarikh 3 Mei yang menyatakan bahawa tindakan saman tersebut harus dilupuskan dengan segera kerana negeri-negeri Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu, dan Kedah akan mengadakan pilihan raya negeri.

Peluang Dr. Mahathir untuk Membentuk Dasar-dasar Masyarakat Melayu

Jelas Presiden PKR itu lagi, beliau menegaskan bahawa Dr. Mahathir, yang pada ketika itu memegang jawatan Perdana Menteri dengan tempoh perkhidmatan selama 22 tahun dan 22 bulan, mempunyai banyak peluang untuk membentuk dan melaksanakan semua dasar-dasar yang dapat memberi manfaat kepada masyarakat Melayu khususnya.

Penghidupan Semula Isu-isu untuk Keuntungan Politik

Namun, Anwar menegaskan bahawa bekas Perdana Menteri tersebut mencoba menghidupkan semula isu-isu tersebut untuk melemahkan dirinya dan tetap relevan dari segi politik walaupun beliau tidak lagi berkuasa. Oleh itu, Anwar memohon agar tuntutan saman tersebut ditolak dengan kos.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Siapa Cakap Perlis Tak Ada Tempat Makan Best? Ini 8 Tempat Makan Di Perlis Paling Sedap!

Read Next

Lee Zii Jia Mengumumkan Rehat Sementara daripada Badminton

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.