The Malaysia Post

Bank Negara Malaysia Umum OPR Kekal 3.00%

Keputusan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 3.00 peratus telah diumumkan. Pada bulan Mei yang lalu, OPR dinaikkan sebanyak 25 mata asas, dan keputusan untuk mengekalkannya pada tahap ini adalah sesuai dengan jangkaan pasaran.

Pendirian Dasar Monetari yang Akomodatif

Menurut Bank Pusat, tahap OPR semasa menunjukkan pendirian dasar monetari yang agak akomodatif dan berterusan menyokong pertumbuhan ekonomi. Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) telah pun menilai mengenai risiko ketidakseimbangan kewangan pada masa depan dengan keupayaannya adalah terhad.

Pemantauan Terhadap Data Baharu

Walau bagaimanapun, MPC tetap dengan mengambil langkah berwaspada terhadap perkembangan semasa dan akan terus memantau semua data baharu yang diperoleh untuk menilai prospek inflasi dan pertumbuhan dalam negeri.

Pertumbuhan Ekonomi pada Suku Pertama Tahun 2023

Ekonomi Malaysia mengalami pertumbuhan kukuh pada suku pertama tahun 2023, tetapi pertumbuhannya pada bulan-bulan terkini agak lebih sederhana. Hal ini disebabkan oleh perlambatan permintaan luaran, seperti yang dijangka.

Baca lagi | Kenaikan OPR Bagai Menabur Garam Di Atas Luka Rakyat – Mohamed Farid

Dorongan Pertumbuhan oleh Permintaan Dalam Negeri

Namun begitu, pertumbuhan ekonomi yang bakal berkembang pada bulan-bulan seterusnya dalam tahun 2023 dijangka akan terus didorong oleh permintaan dalam negeri yang semakin berdaya tahan. Perbelanjaan isi rumah kini akan terus disokong oleh keadaan pasaran pekerja yang dilihat semakin menggalakkan, terutamanya perkembangan dalam sektor berorientasikan dalam negeri. Selain itu, sektor pelancongan juga mengalami peningkatan aktiviti dengan kedatangan pelancong yang stabil dan dijangka terus meningkat.

Sokongan dari Pelaburan Infrastruktur

Aktiviti pelaburan juga akan disokong oleh pelaksanaan projek infrastruktur jangka panjang yang sedang berlangsung.

Keadaan Kewangan Domestik dan Proses Inflasi

Keadaan kewangan domestik juga dikatakan kondusif untuk pengantaraan kewangan, berkat pertumbuhan kredit yang berterusan. Namun, prospek pertumbuhan masih bergantung pada risiko pertumbuhan yang perlahan, disebabkan oleh pertumbuhan global yang lebih lemah dari yang dijangka. Risiko pertumbuhan ini lebih tinggi terutamanya dari faktor-faktor dalam negeri, seperti pertumbuhan sektor pelancongan yang lebih kukuh dari yang dijangka dan pelaksanaan projek yang lebih cepat.

Penurunan Inflasi Keseluruhan

Inflasi keseluruhan terus menurun disebabkan oleh faktor kos yang lebih rendah. Meskipun inflasi teras juga berada pada tahap sederhana, namun ia masih tinggi jika dibandingkan dengan purata jangka panjang, disebabkan oleh faktor permintaan dan kos yang berterusan.

Baca lagi | Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Prospek Inflasi

Bagi separuh kedua tahun 2023, dijangka inflasi keseluruhan dan inflasi teras akan lebih rendah, tetapi masih mengikut jangkaan secara amnya. Risiko terhadap prospek inflasi tetap dipengaruhi oleh inflasi teras yang berterusan, perubahan dasar dalam negeri mengenai subsidi dan kawalan harga, serta perkembangan harga komoditi global dan pasaran kewangan.

Perkembangan Global dan Prospek Pertumbuhan Ekonomi

Secara global, ekonomi terus berkembang dengan sokongan dari permintaan dalam negeri yang berdaya tahan dan keadaan pasaran pekerja yang stabil. Namun, pertumbuhan global terjejas oleh inflasi teras yang berterusan dan kenaikan kadar faedah. Meskipun China terus membuka ekonominya dan memberikan sokongan kepada ekonomi global, pemulihan ekonomi tersebut semakin melambat dalam beberapa bulan terakhir.

Inflasi Global

Secara keseluruhan, inflasi global terus menurun, tetapi inflasi teras masih melebihi purata sebelum ini. Kebanyakan bank pusat dijangka akan mempertahankan pendirian dasar monetari yang ketat.

Risiko terhadap Pertumbuhan Ekonomi

Prospek pertumbuhan ekonomi masih bergantung pada risiko pertumbuhan yang melambat, terutamanya disebabkan oleh momentum ekonomi utama yang melambat, inflasi yang lebih tinggi dari yang dijangka, ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, dan keadaan pasaran kewangan yang secara tiba-tiba telah menjadi semakin ketat.

Dengan keputusan Bank Negara Malaysia untuk mengekalkan OPR pada tahap 3.00 peratus, diharapkan kondisi ekonomi dalam negeri akan terus berkembang dengan kestabilan harga dan sokongan bagi pertumbuhan yang mampan.

Read Previous

TOP 10 Perkara Yang Anda Boleh Buat Di Sarawak

Read Next

Penyanyi Terkenal Coco Lee Meninggal Dunia Kerana Bunuh Diri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.