The Malaysia Post

Kenaikan OPR Bagai Menabur Garam Di Atas Luka Rakyat – Mohamed Farid

Kenaikan OPR yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sebanyak 0.25 peratus ke tahap tertinggi mencecah 3.0 peratus dianggap sebagai langkah songsang dalam usaha memulihkan ekonomi negara.

Kenaikan OPR Bakal Tingkatkan Kadar Pinjaman

Datuk Mohamed Farid Zawawi, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, berkata bahawa tindakan tersebut bakal melatarkan trajektori pertumbuhan ekonomi negara tersekat dan pertengahan kerana akan mengurangkan kecairan dalam pasaran.

Beliau menyatakan bahawa kenaikan OPR pastinya akan meningkatkan kadar pinjaman di bank tempatan, yang seterusnya akan menambah beban bayaran bulanan pinjaman perumahan dan sebagainya kepada rakyat.

Beliau juga menambah bahawa bayaran balik pinjaman bank bagi sektor Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) juga akan meningkat dan boleh merencatkan aliran tunai perniagaan.

Beliau menekankan bahawa sebahagian besar perniagaan domestik kini tidak begitu kukuh atau teguh seperti sebelum pandemik Covid-19, dan masih berada dalam fasa pemulihan.

Oleh itu, beliau bimbang bahawa banyak PMKS akan gulung tikar apabila tekanan aliran tunai
bertambah.

Mohamed Farid merasa hairan mengapa BNM bertindak sedemikian seolah-olah menjadi pak turut kepada Rizab Persekutuan Bank Amerika yang telah menaikkan OPR pada hari sebelumnya.

Baca lagi | BNM berkata dimaklumkan tentang pelanggaran data iPay88 akhir bulan lepas

Menteri Ekonomi Perlu Beri Penjelasan

Beliau juga mencadangkan bahawa Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli tidak memberikan penjelasan yang memuaskan berkenaan kenaikan tersebut, selain dari mengalih jawapan berkali-kali.

Beliau mempersoalkan siapa sebenarnya yang memacu ekonomi negara, kerajaan atau BNM, dan menyatakan bahawa kerajaan sebenarnya adalah kerajaan retak.

Beliau berpendapat bahawa kenaikan OPR tidak hanya akan mengurangkan kecairan di pasaran, tetapi juga akan meruntuhkan pasaran hartanah negara kerana turunnya permintaan.

Sebaliknya, menurut Mohamed Farid, kenaikan OPR akan meningkatkan permintaan untuk sewaan rumah, yang seterusnya akan menaikkan kadar sewa bulanan, dan golongan B40 akan terkesan paling banyak kerana mereka kebanyakannya masih menyewa rumah.

Baca lagi | Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Kenaikan OPR Tidak Mempunyai Dasar Yang Jelas

Beliau juga mempersoalkan keputusan kenaikan OPR, kerana tekanan inflasi sekarang disebabkan oleh perang Ukraine dan Rusia yang telah menyebabkan kenaikan harga minyak dunia apabila sekatan dilakukan kepada sumber minyak dan gas daripada Rusia.

Menurutnya, ini tidak berkaitan langsung dengan tekanan peningkatan permintaan pasaran tempatan, dan kenaikan OPR tidak mempunyai dasar ekonomi yang jelas atau teliti.

Beliau menyeru kerajaan agar menurunkan OPR ke tahap yang lebih sesuai demi meningkatkan ekonomi negara.

Read Previous

Tak Tahu Nak Pilih Tempat Yang Best? Ini 14 Tempat Menarik Cameron Highland Wajib Anda Pergi!

Read Next

Kesilapan De Gea Buat Manchester United Kalah 1-0 Ke Atas West Ham

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.