The Malaysia Post

Azizulhasni Tidak Mahu Ambil Risiko Pada ACC 2024 New Delhi

NILAI: Ketua jurulatih basikal trek negara, John Beasley memberikan bayangan bahawa penampilan Datuk Azizulhasni Awang dalam Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) 2024 di New Delhi akan terjadi. Azizulhasni menjadi kebanggaan Malaysia pada ACC 2023 yang berlangsung di Nilai kali ini kerana berjaya memenangi dua emas dalam acara pecut individu dan keirin.

Kejohanan Berikutnya Akan Berlangsung di India

ACC 2024 dijadualkan akan berlangsung pada bulan Februari tahun depan, hanya lima bulan sebelum Sukan Olimpik Paris 2024. Bagi Beasley, penampilan ‘The Pocket Rocketman’ di Nilai bukan yang terakhir, tetapi juga sesuatu yang istimewa kerana ianya berlangsung di laman sendiri.

Beliau menjangkakan bahawa Azizulhasni akan beraksi dalam ACC seterusnya di New Delhi.

“Bagi saya, ini adalah sesuatu yang istimewa kerana ini adalah yang terakhir bagi beliau bertanding di laman sendiri,” kata Beasley.

Azizulhasni, yang akan bersara selepas Paris 2024, menunjukkan prestasi yang luar biasa dengan meraih emas dalam acara pecut dan keirin individu, menjadikan beliau telah mengumpulkan 12 pingat emas sejak tahun 2007.

Baca lagi | Azizulhasni, Zii Jia pendahulu untuk anugerah Atlet Terbaik

Ingin Fokus Kepada Olimpik Paris 2024

Namun, apabila ditanya mengenai bayangan yang diberikan oleh jurulatihnya itu, Azizulhasni, yang berusia 35 tahun, berkata bahawa beliau masih belum pasti untuk menyertai edisi ACC akan datang kerana beliau ingin memberikan tumpuan penuh kepada Paris 2024.

“Saya masih tidak pasti mengenai ACC di India kerana saya tidak mahu terkena COVID atau risiko lain. Pada tahun lalu, pasukan pergi ke sana ketika saya menjalani pembedahan dan saya menonton acara tersebut melalui televisyen. Selepas pulang, hampir 90-95 peratus pasukan dijangkiti COVID.

Elak Risiko Jangkitan COVID

Beliau tidak mahu mengambil risiko kerana jarak untuk kejohanan Olimpik hanya lima hingga enam bulan selepas ACC tersebut. Beliau mungkin akan melepaskan penyertaan ACC tersebut jika kedudukan ranking baik.

Menurutnya lagi, beliau sudah selesa dengan kedudukan ranking untuk acara keirin. Manakala bagi acara pecut pula masih dalam kedudukan tidak pasti.

Baca lagi | R&D di United Kingdom, Malaysia Bakal Cipta Basikal Trek Sendiri

“Ini baru ACC dan dan kita masih mempunyai Kejuaraan Dunia selepas ini. Tetapi jika boleh, saya ingin melepaskannya”.

Beliau mengambil kira risiko COVID kerana berdasarkan pengalaman, pemulihan dari COVID akan memakan masa.

“Saya masih ingat ketika saya dijangkiti COVID, pemulihannya memerlukan sekurang-kurangnya dua hingga tiga minggu dan perlu bermula dari awal. Biasanya apabila badan dalam keadaan sihat, ia menjadi lebih sensitif. Mudah terkena penyakit dan virus, jadi saya tidak mahu mengambil risiko,” kata Azizulhasni.

Read Previous

Wan Junaidi Speaker Dewan Negara Baharu

Read Next

10 Tempat Makan Menarik di Kuching, Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.