The Malaysia Post

10 Tempat Makan Menarik di Kuching, Sarawak

Kuching merupakan ibu negeri Sarawak. Bagi pengunjung dari semenanjung yang ingin datang ke Kuching dan tidak tahu tempat makan yang menarik untuk dikunjungi, artikel ini akan membawa anda ke 10 Tempat Makan Menarik di Kuching. Sesuai juga untuk anda yang merupakan food hunter, boleh rujuk senarai ini.

#1. Serapi Corner

Serapi Corner merupakan salah satu tempat makan yang paling disukai di Kuching. Maklum balas pelanggan yang baik secara konsisten menunjukkan bahawa ramai orang memang menikmati kedai makan ini.

Restoran ini menawarkan masakan tempatan Sarawak dan juga makanan tempatan negeri lain yang lazat. Terdapat pelbagai hidangan seperti nasi kerabu, mi kari, nasi dagang, mi kolok dan laksa Sarawak yang ditawarkan di sini.

Serapi Corner ini terletak di Lot 2051,No 231,Blok 283, Rich Commercial Centre, KNLD, Lorong Liu Shan Bang, dan Pekan Batu 7, Kota Sentosa, 93250 Kuching, Sarawak. Waktu operasi adalah bermula jam 7 pagi hingga 11 malam dan buka setiap hari.

#2. My Village Barok

My Village Barok merupakan salah satu restoran yang paling disukai dalam kalangan pengunjung. Ia sangat disukai kerana masakan berkaliber tinggi dan penggunaan estetika gaya kampung.

Terdapat pelbagai jenis masakan lazat yang ditawarkan di sini. Namun, keistimewaan yang mencirikan Sarawak ialah “manuk pansuh,” iaitu ayam dengan sos sup yang dipanggang dalam buluh.

Adalah lebih baik untuk menyantap menu ayam pansuh ini ketika masih panas, kerana herba, sayur-sayuran, dan sup buluh telah dikeluarkan.

Restoran ini hanya dibuka pada waktu malam. Lokasi pula terletak di Jln Kampung Pulo Ulu, Kampung Boyan.

Baca lagi | 10 Tempat Menarik Di Terengganu Paling Terbaik

#3. Kek Lapis Dayang Salhah

Setiap pengembara yang meninggalkan Sarawak akan bersemangat untuk membawa pulang sepotong kek lapis terkenal di negeri ini. Antara pengeluar kek lapis yang terkenal di Kuching.

Terdapat pelbagai pilihan rasa kek dan warna yang ada. Kualiti pula dari yang biasa hingga premium. Alamat tempat ini ialah: Petra Jaya, 40, Jalan Gersik, Kampung Gersik.

Kedai ini dibuka setiap hari dari jam 9 pagi hingga 11 malam.

#4. Kopi O Corner

Kopi O Corner, satu restoran di Kuching, Sarawak, menawarkan pelbagai pilihan hidangan serantau yang mungkin menggembirakan lelangit semua orang.

Menu yang disediakan termasuk mi sate Jawa, mi Kampua, laksa Sarawak, prata gulung, dan nasi lemak yang terkenal di kedai makan ini. Ia sesuai untuk minum petang atau makan tengah hari.

Terletak di No. 139B, Bangunan MARA, Jalan Satok, tempat ini beroperasi dari jam 7 pagi hingga 12 tengah malam setiap hari.

#5. New Atmosferah Restaurant

Merungut lapar di tengah malam? Singgahlah ke Restoran New Atmosferah, restoran Mamak yang terletak di Taman Kampung Kenyalang, untuk makan malam.

Kedai makan ini menawarkan pelbagai pilihan hidangan kepada orang awam. Terdapat roti canai, maggi goreng Mamak, dan tandoori naan, antara hidangan yang boleh dipilih. Jangan lupa untuk mencuba pizza tebal mereka semasa berada di sana!

Restoran ini terletak di Q5A, Kampung Kenyalang Park. Waktu operasi adalah 24 jam.

#6. Sharing Planet

Di sini, sebilangan besar hidangan Barat (western food Kuching) ditawarkan, termasuk lamb chops, chicken chops, kentang goreng dan lain-lain. Ini seolah-olah menjadi asas bagi nama Planet Perkongsian.

Anda boleh memilih untuk berkongsi hidangan anda kerana saiz hidangan yang besar dan banyak pilihan. Selain itu, harga makanan di sini juga berpatutan. Pelanggan akan merasa selesa dengan suasana restoran ini.

Kesimpulannya, segalanya di Sharing Planet ini sangat memuaskan (makanan viral di Kuching). Oleh itu, disarankan agar anda membuat tempahan awal terutama pada musim sibuk, terutamanya semasa cuti.

Restoran ini terletak di Lot 4126, Jalan Ensing Timur, Taman Stapok. Waktu operasi bermula jam 11 pagi hingga 11 malam.

#7. Annuar BBQ Steamboat

Di Annuar BBQ Steamboat, anda dapat menikmati gaya bufet. Terdapat pelbagai pilihan makanan yang berbeza, termasuk ayam, stik, dan mi. Anda boleh makan sebanyak yang anda mahu selagi anda dapat menghabiskannya.

Jika tidak, anda perlu membayar untuk makanan yang terbuang. Oleh itu, jangan buang-buang makanan. Annuar BBQ Steamboat memohon kesedaran mengenai perkara ini.

Pelanggan dari seluruh dunia sering datang untuk menikmati hidangan di sini, yang sering menjadi pilihan yang popular. Aktiviti di restoran ini meningkat pada hujung minggu.

Jadi, jika anda berpeluang untuk mengunjungi, manfaatkanlah peluang itu untuk mencuba masakan mereka.

Restoran ini terletak di LOT.220, Main Entrance, Persiaran Ban Hock. Waktu operasi bermula jam 6 petang hingga 11 malam.

#8. The King’s Curry

Jika ingin merasa masakan India, bolehlah datang ke sini. Menu popular di sini ialah Kings Murtabak dan Chicken Biryani. Selain itu, jangan lupa juga untuk mencuba roti naan dan ayam panggangnya.

Ramai pelanggan memuji keenakan roti naan dan ayam panggangnya adalah yang terbaik di Kuching.

Lokasi restoran ini terletak di Lot 353, 354 & 355, Jln Rumbia dan beroperasi pada jam 10 pagi hingga 8.30 malam dan tutup pada hari Isnin.

Baca lagi | 10 Tempat Makan Terbaik di Johor Bahru Paling Sedap

#9. Swee Kang Ais Kacang

Restoran Swee Kang Ais Kacang beroperasi sejak tahun 1953. Hingga kini, kedai ini sentiasa sibuk dengan pelanggan, terutamanya dari tengah hari hingga malam.

Pelanggan menganggapnya berbaloi walaupun mereka perlu menunggu seketika pada waktu-waktu tertentu. Selain Ais Kacang, yang menjadi kegemaran ramai, mereka juga menarik pelanggan dengan hidangan ringan lain seperti rojak.

Kedai Swee Kang terletak di Jalan Satok dan juga mengendalikan trak untuk perniagaan bergerak di seluruh Kuching. Walau bagaimanapun, kualiti makanan mereka tetap sangat baik dan tidak berubah.

#10. ANC Burger

ANC Burger menawarkan burger buatan sendiri. Antara menu hangat yang menjadi pilihan pelanggan adalah Super Sampler Burger dan John Lejen Bread.

Rekaan dalaman yang ringkas tetapi menarik dan santai. Oleh kerana pekerja melayani pelanggan dengan baik, ANC Burger adalah pilihan yang sangat disukai oleh penggemar burger di Kuching.

Lokasinya adalah DD 108, Lot Persiaran Bandar Baru Batu Kawah 1A, Bandar Baru Batu Kawa dan beroperasi pada jam 12 tengahari hingga 12 malam.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Azizulhasni Tidak Mahu Ambil Risiko Pada ACC 2024 New Delhi

Read Next

Nooryana Najwa Najib Tidak Puas Hati dengan Keputusan SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.