The Malaysia Post

Wan Junaidi Speaker Dewan Negara Baharu

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Undang-Undang Tan Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar telah rasmi dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Negara ke-19. Perlantikan ini menggantikan Tan Sri Dr. Rais Yatim.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membentangkan usul untuk mencalonkan Wan Junaidi ke jawatan tersebut dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menyokong usul tersebut.

Terdahulu, Wan Junaidi telah mengangkat sumpah sebagai senator di Dewan Negara bersama dua lagi bekas menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa dan Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Ingin Melaksanakan Kod Etika Ahli Parlimen

Sebagai Speaker Dewan Negara yang baru, Tan Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar, ingin melaksanakan Kod Etika Ahli Parlimen yang dicadangkan dalam tempoh penggal semasa.

Baca lagi | Ahli Parlimen Berdebat Supaya ‘bak kut teh’ Masuk Dalam Senarai Makanan Warisan Negara

Beliau menyatakan bahawa parlimen seharusnya menjadi tempat untuk menggubal undang-undang baru, meluluskan bajet, mempertahankan kerajaan, dan juga melayani rakyat.

“Ia bukan tempat untuk berkonflik atau bermain politik.”

“Kod Etika adalah penting, negara-negara lain seperti India, New Zealand, dan Australia mempunyai kod mereka.”

“Saya berharap kita akan dapat melaksanakan Kod Etika tersebut dengan sokongan Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) dan juga menteri undang-undang.”

“Ini adalah visi dari kerajaan yang lalu, dengan harapan kita dapat melaksanakannya dalam penggal semasa ini,” katanya dalam ucapan selepas dilantik sebagai presiden dewan hari ini.

Tetap Menyahut Seruan Untuk Berkhidmat

Beliau juga menyatakan bahawa beliau tidak dapat menolak seruan untuk berkhidmat kepada negara, walaupun beliau sebenarnya telah berjanji untuk bersara dari perkhidmatan kerajaan dan politik selepas Pilihan Raya Umum baru-baru ini.

Beliau menyatakan bahawa beliau mengambil masa tujuh minit untuk mengubah fikirannya dan bersetuju untuk kembali berkhidmat kepada negara.

Baca lagi | Dakwaan Trump Merupakan ‘hari gelap’ Bagi Amerika Syarikat – Speaker Dewan Rakyat McCarthy

“Perlantikan ini bukanlah impian saya, tiada dalam rancangan saya langsung, tetapi Allah telah menunjukkan jalan untuk saya datang ke sini.”

“Perkhidmatan saya di Dewan Negara ini adalah untuk mengubah parlimen Malaysia mengikut perspektif peribadi dan kerajaan.” tambahnya.

Sementara itu, Nur Jazlan telah dipilih sebagai timbalan Speaker Dewan Negara setelah mendapatkan 43 undi.

Read Previous

Tular Taktik Terbaru Scammer Melalui Jemputan Kahwin

Read Next

Azizulhasni Tidak Mahu Ambil Risiko Pada ACC 2024 New Delhi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.