The Malaysia Post

Tular Taktik Terbaru Scammer Melalui Jemputan Kahwin

Penipu atau scammer nampaknya semakin kreatif dalam mencipta taktik terbaru untuk mencuri wang daripada akaun bank anda secara atas talian. Dalam taktik ini, penipu akan menghantar mesej kepada anda melalui WhatsApp dan meminta anda memuat turun jemputan untuk mengetahui maklumat jemputan dengan lebih lanjut.

Scammer Menghantar Jemputan Kahwin Melalui Whatsapp

Seperti yang dikongsi oleh pengguna Facebook Muhammad Ali Abdul Razak, penipu tersebut pertama kali menghantar mesej WhatsApp memberitahu penerima bahawa dia dijemput ke majlis perkahwinan anak mereka.

Dalam mesej yang sama, penipu meminta mangsa untuk mengklik dan memasang APK (Android Package File) untuk menerima kad jemputan digital.

APK adalah format fail yang digunakan oleh sistem operasi Android untuk pengedaran dan pemasangan aplikasi mudah alih, biasanya melalui Google Play Store.

Fail APK membolehkan pengirim mencuri data dari telefon mudah alih pengguna, termasuk nombor TAC pengguna yang membolehkan mereka membuat transaksi perbankan yang tidak dibenarkan.

Baca lagi | Austria Negara Terbaharu Haramkan TikTok Daripada Telefon Kerajaan

Wang Dalam Bank Hilang Setelah Muat Turun APK

Apabila penerima mengklik APK tersebut, semua aplikasi dan maklumat peribadi dalam telefon bimbit tersebut akan ‘dicuri’ oleh penipu.

“Taktik penipu baru. Disangka jemputan perkahwinan tetapi ternyata anda perlu mengklik dan memuat turun fail tertentu.” katanya dalam perkongsian Facebook.

“Setelah muat turun selesai, kami tidak akan mempunyai kawalan ke atas telefon kami. Semua wang hilang.” tulisnya.

“Saya berasa simpati kepada mangsa-mangsa. Tolong kongsikan (mesej ini) dengan orang tersayang anda dengan segera (sebagai pengingat).”

Baca lagi | ChatGPT: 5 Cara Untuk Tahu Pautan E-mel Sahih Atau Dari ChatGPT Scammer

Polis Mengingatkan Orang Ramai Jangan Mudah Tertipu

Polis telah menasihati orang ramai agar tidak mudah tertipu dengan tawaran yang meragukan di platform media sosial dan melaporkan pengalaman mereka kepada Pusat Tindak Balas Penipuan Kebangsaan di talian 997. Sentiasa lakukan penyelidikan terperinci mengenai perkara tersebut sebelum memulakan sebarang urusan.

Jangan percayai sebarang lampiran fail pemasangan APK yang dihantar terus kepada anda oleh orang yang tidak dikenali, dan jangan memasang sebarang aplikasi APK dari sumber yang tidak dipercayai.

Mereka juga boleh menghubungi Pusat Tindak Balas Penipuan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) di 03-2610 1559 dan 03-2610 1599 atau menghantar mesej Whatsapp ke CCID Infoline di 013-211 1222 untuk mendapatkan nasihat atau menyampaikan maklumat mengenai kes jenayah dalam talian.

Read Previous

Parti Gerakan Sah Bertanding Tiga Kerusi DUN Kedah

Read Next

Wan Junaidi Speaker Dewan Negara Baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.