The Malaysia Post

Anwar Bawa Usahawan Indonesia ke Kedah untuk Perlombongan Unsur Nadir Bumi (REE) – Kata Sanusi Nor

Dalam sebuah ceramah di Pedu, Menteri Besar Penjaga, Sanusi Nor, mendedahkan bahawa Perdana Menteri Anwar Ibrahim pernah memperkenalkan seorang usahawan Indonesia kepada prospek perlombongan logam tanah jarang (REE) di Kedah. Individu yang dikenal pasti oleh Sanusi adalah Riza Chalid, dan beliau juga menyarankan bahawa serangan baru-baru ini oleh Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasution Ismail, mungkin berkaitan dengan perkara ini.

Anwar Bawa Riza Chalid ke Kedah

Menurut keterangan Sanusi, Anwar dan Riza tiba beberapa minggu sebelum dewan negeri Kedah dibubarkan. Riza didakwa telah berjumpa dengan pelbagai individu bagi memohon tanah perlombongan REE.

Baca lagi | “Pulangkan atau berdepan tindakan!” – Amaran Anwar Ibrahim

Penolakan Tawaran Lembu Korban

Dalam konteks ini, Sanusi turut berkongsi bahawa Riza telah menyatakan hasratnya untuk menyumbangkan ratusan ekor lembu sebagai korban sempena Hari Raya Aidiladha. 

Namun, Sanusi menolak tawaran tersebut atas kebimbangan bahawa lembu-lembu tersebut mungkin dianggap sebagai suapan menjelang pilihan raya. 

Tindakan ini menunjukkan komitmen Sanusi dalam mengekalkan integriti dan mengelak daripada amalan yang boleh menjejaskan keadilan pilihan raya.

Baca lagi | Subsidi: Langkah Terkini Kerajaan Malaysia dalam Penyampaian Bantuan Kewangan – Anwar

Perlombongan Logam Tanah Jarang di Kedah

Sanusi juga menegaskan bahawa mana-mana pihak yang mempunyai kepakaran dalam perlombongan REE berpeluang memohon untuk melakukan perlombongan tersebut di Kedah.

Namun, syaratnya adalah amalan tersebut perlu dijalankan dengan betul dan memberi manfaat kepada negeri Kedah. Kebolehan untuk melakukan perlombongan unsur nadir bumi (REE) di Kedah memberi peluang pembangunan ekonomi bagi negeri tersebut.

Kisah Anwar membawa usahawan Indonesia, Riza Chalid, ke Kedah bagi tujuan perlombongan unsur nadir bumi (REE)  telah menjadi tumpuan utama dalam ceramah Sanusi Nor. Beliau juga menegaskan bahawa tindakan menolak tawaran kambing korban menunjukkan komitmen untuk mengekalkan integriti dan keadilan dalam konteks politik. 

Perlombongan REE di Kedah dilihat sebagai peluang ekonomi yang baik jika dijalankan dengan betul dan memberi manfaat kepada negeri. Semua pihak yang memiliki kepakaran dalam bidang ini dipersilakan untuk memohon dan menyumbang kepada pembangunan negeri Kedah.

Read Previous

Piala Dunia Wanita 2023: Pemain Amerika Syarikat Undang Kontroversi Apabila Tidak Menyanyikan Lagu Kebangsaan

Read Next

Letupan Gudang Mercun di Thailand Mengorbankan Sekurang-kurangnya 12 Orang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.