The Malaysia Post

Piala Dunia Wanita 2023: Pemain Amerika Syarikat Undang Kontroversi Apabila Tidak Menyanyikan Lagu Kebangsaan

Ketika Piala Dunia Wanita, pasukan kebangsaan Amerika Syarikat telah mencetuskan kontroversi apabila sekali lagi memilih untuk tidak menyanyikan lagu kebangsaan mereka. Aksi ini mendapat banyak kritikan dan memicu reaksi negatif di media sosial, dengan peminat menyifatkannya sebagai “memalukan” dan “tidak menghormati”.

Enggan Menyanyikan Lagu Kebangsaan

Pemain pasukan wanita kebangsaan Amerika Syarikat telah diberi kritikan tajam akibat keengganan mereka untuk menyanyikan lagu kebangsaan, The Star-Spangled Banner, semasa Piala Dunia Wanita. Pada beberapa perlawanan terdahulu, termasuk pertandingan imbang 1-1 dengan Belanda, pemain-pemain tersebut diketahui memilih untuk berdiam diri semasa lagu kebangsaan dimainkan.

Reaksi Peminat dan Media Sosial

Ketidakhadiran pemain wanita AS dalam menyanyikan lagu kebangsaan telah mencetuskan kontroversi di kalangan peminat dan pengguna media sosial. Banyak dari mereka menganggap tindakan ini sebagai tidak menghormati dan merasa kecewa dengan sikap yang ditunjukkan oleh pasukan kebangsaan mereka. 

Beberapa orang termasuk wartawan terkenal, Megyn Kelly, menyuarakan rasa tidak puas hati mereka tentang ketidakhadiran ini dan mengkritik tindakan tersebut sebagai “menyedihkan” dan bertentangan dengan nilai-nilai feminis.

Baca lagi | Messi menewaskan Mbappe untuk Hadiah Terbaik Fifa, Putellas Dakwa Anugerah Wanita

Tanggapan dari Wartawan Megyn Kelly

Dalam program The Megyn Kelly Show di SiriusXM, wartawan terkenal, Megyn Kelly, menyuarakan kritikan terhadap pasukan wanita AS yang menolak menyanyikan lagu kebangsaan. 

Beliau menyatakan bahawa aksi ini mencerminkan pandangan mereka mengenai feminisme dan kuasa wanita yang dianggapnya sebagai benci terhadap negara mereka sendiri. Kelly berpendapat bahawa sebagai wanita Amerika, mereka sepatutnya menunjukkan sikap yang lebih positif terhadap lagu kebangsaan dan menunjukkan patriotisme dengan cara menyanyikannya dengan bangga.

Perbandingan dengan Pasukan Portugal

Perbezaan sikap antara pasukan wanita AS dan pasukan Portugal semasa menyanyikan lagu kebangsaan juga menimbulkan kontroversi. Sementara sebilangan besar pemain Portugal dengan bangga menyanyikan lagu kebangsaan mereka, hanya tiga pemain Amerika Syarikat, termasuk Alex Morgan, yang terlihat berusaha menyanyikan lagu tersebut. Ini turut menyebabkan rasa tidak puas hati dan kekecewaan di kalangan peminat pasukan wanita AS.

Baca lagi | Bersedia untuk Ekstravaganza Bola Sepak: 6 Fakta Piala Dunia Wanita FIFA 2023! |

Kesimpulan

Kontroversi mengenai ketidakhadiran pemain wanita AS dalam menyanyikan lagu kebangsaan semasa Piala Dunia Wanita menjadi perbincangan hangat di kalangan peminat dan media sosial. Tindakan ini mendapat banyak kritikan dan menimbulkan persoalan tentang nilai-nilai patriotisme dan feminisme yang dipegang oleh pasukan tersebut. 

Bagi sebahagian peminat, sikap pemain wanita AS ini adalah tidak menghormati dan tidak sesuai dengan imej pasukan kebangsaan yang diwakili oleh mereka. Semoga isu ini dapat menjadi pembelajaran bagi pemain-pemain masa depan untuk menunjukkan patriotisme dan menghormati simbol-simbol negara mereka, termasuk menyanyikan lagu kebangsaan dengan bangga di peringkat antarabangsa.

Read Previous

Pelakon ‘Pee-wee Herman’, Paul Reubens, Meninggal Dunia pada Usia 70 Tahun

Read Next

Anwar Bawa Usahawan Indonesia ke Kedah untuk Perlombongan Unsur Nadir Bumi (REE) – Kata Sanusi Nor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.