The Malaysia Post

Letupan Gudang Mercun di Thailand Mengorbankan Sekurang-kurangnya 12 Orang

Pada 29 Julai 2023, satu tragedi berlaku di Selatan Thailand yang menyaksikan sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dan lebih 100 orang cedera dalam satu letupan kuat di sebuah gudang mercun di Bandar Sungai Kolok di kawasan Narathiwat.

Kronologi Kejadian Letupan Gudang Mercun

Letupan kuat itu menghantui penduduk tempatan Sabtu lalu di mana menyebabkan 10 individu dan dua lagi maut namun belum dikenal pasti identitinya. Pasukan penyelamat kini sedang menjalankan ujian DNA untuk mengenal pasti mangsa. Selain itu, 121 orang mengalami kecederaan, dua daripadanya dalam keadaan serius.

Mengalami Kerosakan

Letupan yang berpunca dari mercun itu menyebabkan kerosakan meluas pada radius kira-kira 500 meter (1,640 kaki). Kebanyakan struktur, kenderaan dan motosikal musnah akibat letupan kuat ini. Lebih teruk lagi, beberapa orang didakwa terperangkap di bawah runtuhan yang musnah akibat kejadian tragis ini.

Baca lagi | Thailand Temui Spesies Dinosaur Baharu

Kesan Sosial dan Ekonomi

Menurut laporan Jabatan Pengangkutan Awam bagi kawasan Narathiwat, lebih 200 isi rumah rosak dalam letupan itu. Video yang tersebar di media sosial menunjukkan betapa dahsyatnya letupan itu. Berpuluh-puluh rumah dan bangunan lain telah runtuh di atas bumbung dan dinding mereka. Bandar Sungai Kolok yang terletak di sempadan Malaysia dikatakan mengalami kerosakan teruk yang merosakkan hampir 500 rumah akibat tragedi ini.

Keterangan Saksi Kejadian

Seorang saksi kejadian, Sexan Taesen, yang tinggal hanya 100 meter dari gudang mercun, menyaksikan betapa dahsyatnya bencana ini. Beliau menyifatkan keadaan menjadi huru-hara dan kemusnahan selepas letupan itu berlaku. Rumahnya sendiri digegarkan dengan kekuatan letupan yang mengejutkan. Sexan menyatakan bahawa banyak rumah runtuh dan orang ramai berada dalam keadaan tidak sedarkan diri di mana-mana. Peristiwa tragis ini meninggalkan kesan mendalam kepada masyarakat setempat.

Baca lagi | Anggota Parlimen Thailand Meninggalkan Parlimen Dengan Menaiki Bot

Siasatan dan Tindakan

Komander Polis Narathiwat, Ketua Polis Negara Chalermporn Khamkhiew, telah mengesahkan bahawa mercun telah dihantar sebelum letupan berlaku. Kini pihak berkuasa sedang menyiasat sama ada penghantaran mercun itu sah atau tidak sah. Beliau turut menyatakan pemilik kilang mercun itu tidak mempunyai lesen yang sah untuk memiliki atau menjual mercun. Justeru, pemilik kilang akan berdepan dengan tuduhan kecuaian yang menyebabkan tragedi ini berlaku.

Read Previous

Anwar Bawa Usahawan Indonesia ke Kedah untuk Perlombongan Unsur Nadir Bumi (REE) – Kata Sanusi Nor

Read Next

Pemimpin dan Rakyat Perlu Contohi Tun Dr. Ismail – Yang di-Pertuan Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.