The Malaysia Post

Annuar Musa mengatakan perjanjian mungkin ditandatangani dengan parti Pembangkang yang lain

Annuar Musa

Credits: thestar

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa tidak menolak menandatangani perjanjian serupa dengan parti Pembangkang lain selepas Memorandum Persefahaman (MoU) semalam dengan pakatan Pakatan Harapan (PH).

Dia mengisyaratkan bahawa kerajaan berminat untuk melakukan kesepakatan serupa dengan pembangkang yang lain, lapor Malaysiakini hari ini.

“Ini hanyalah permulaan antara pemerintah dan koalisi Pembangkang utama, yang merupakan Harapan.

“Kami percaya itu akan diikuti oleh partai-partai lain dalam Pembangkang karena kami masih memiliki Warisan, Parti Pejuang Tanah Air dan Muda, serta anggota parlimen bebas,” kata anggota parlemen Ketereh itu.

Penandatanganan MoU semalam antara pemerintah dan PH menyusuli intrik politik selama berbulan-bulan ketika Malaysia memerangi krisis sosio-ekonomi Covid-19. Langkah itu digambarkan sebagai bentuk perjanjian kepercayaan dan penawaran dan langkah bersejarah ke arah kerjasama antara pihak untuk meletakkan negara ini di jalan pemulihan.

Annuar menegaskan bahawa MoU itu tidak bermaksud penjajaran politik atau pemerintahan perpaduan yang baru kerana Pembangkang akan meneruskan peranannya sebagai pemeriksa bagi pemerintah yang duduk.

“Ini bukan penyelarasan politik baru, juga bukan pemerintah perpaduan.

“Ini hanyalah cara untuk mencari jalan persamaan antara pembangkang dan pemerintah,” katanya seperti dikutip.

Secara berasingan, The Star melaporkan Ketua Pemuda Warisan, Datuk Azis Jamman mengatakan bahawa pihaknya tidak diundang ke sebarang perbincangan Pembangkang untuk kesepakatan dengan pemerintah.

“Mereka telah mengadakan perbincangan dengan pemerintah tetapi kami tidak diundang atau diberitahu oleh mereka.

“Kami bahkan tidak mengetahui kandungan MoU,” kata Ahli Parlimen Sepanggar itu.

Baca Lagi | MoU Putrajaya-Pakatan tidak bermaksud parti menerima Anwar, DAP, Bersatu

Pejuang juga mengaku tidak lagi berbincang mengenai perjanjian politik itu. Tetapi setiausaha penganjur kebangsaan DAP Anthony Loke telah menolak penegasan oleh Ketua Wilayah Persekutuan Pejuang, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Bipartisanship menjadi platform utama bagi kedua-dua belah pihak sejak Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai perdana menteri.

Read Previous

MoU Putrajaya-Pakatan tidak bermaksud parti menerima Anwar, DAP, Bersatu

Read Next

Azalina memimpin sebagai Speaker sementara Dewan Rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here