The Malaysia Post

Alex Ferguson menangis kegembiraan ketika Scots layak ke Euro 2020

Alex Ferguson mengakui dia menangis air mata kegembiraan ketika Scotland menewaskan Serbia untuk layak ke kejuaraan Euro 2020 yang ditangguhkan tahun ini.

Bekas pengurus Manchester United itu berkata, dia menangis ketika Ryan Christie, yang telah memimpin Scots 1-0 sebelum pemain Serbia menyamakan kedudukan, mula menangis dalam temu ramah selepas perlawanan.

The Scots menutup tempat mereka di final utama pertama sejak Piala Dunia 1998 menang 5-4 menerusi penalti ketika David Marshall menyelamatkan sepakan penalti Aleksandar Mitrovic.

Ferguson, yang diterjunkan sebagai jurulatih Scotland pada final Piala Dunia 1986 setelah kematian Jock Stein, mengatakan bahawa dia takut yang terburuk ketika Serbia menyamakan kedudukan pada minit terakhir waktu normal.

“Ketika Serbia menjaringkan gol pada saat-saat terakhir, saya fikir ‘oh Tuhan Yang Mahakuasa, masa tambahan, tidak ada kesempatan’,” katanya kepada pasukan Glasgow Euro 2020 untuk menandakan 50 hari untuk permulaan kejohanan.

“Tetapi mereka melihatnya dan menggali tumit mereka.

“Dan kemudian wawancara Ryan Christie.

“Kristus, saya menangis ketika melihat dia menangis. Ia adalah hebat. Anda bercakap tentang peningkatan negara – sungguh hebat. “

Baca Lagi | Lawrence Wong dilantik sebagai Menteri Kewangan Singapura, Heng Swee Keat kekal sebagai DPM

Ferguson mengatakan air mata Christie mencerminkan negara yang bangga dengan warisan bola sepaknya.

“Ryan Christie menangis untuk Scotland, untuk setiap peminat Scotland,” katanya.

“Jadi itu bergema kerana cinta Scotland terhadap bola sepak. Ia sangat mengagumkan, sangat mengagumkan. “

Skotlandia menjadi tuan rumah Republik Czech dan Kroasia di Hampden Park, kedua-dua pasukan Wembley bertembung dengan England – perlawanan semula dalam permainan kumpulan Euro ’96 ketika England menewaskan Scots 2-0.

Walaupun Ferguson adalah kumpulan yang berwajah sukar mengatakan bahawa Scots berada di tangan yang baik dengan pengurus Steve Clarke.

“Perkara yang menarik perhatian saya tentang Steve adalah dia tidak dapat dilupakan,” kata Ferguson.

“Tidak kira sama ada pasukan ini bermain dengan baik atau tidak baik, sikapnya tidak akan berubah. “Dia tenang, dia tenang, dan saya rasa itu menyebarkan kepada pasukan. Tidak ada rasa panik. “

Read Previous

Lawrence Wong dilantik sebagai Menteri Kewangan Singapura, Heng Swee Keat kekal sebagai DPM

Read Next

UAE Menuju Hubungan Progresif

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.