The Malaysia Post

AI dan Anda: Yang Baik, Yang Buruk dan Yang Hodoh

Pembelajaran Mesin Ahad

Pembelajaran mesin telah berjalan jauh sejak saintis komputer mula berminat dalam pengaturcaraan komputer untuk bermain catur pada tahun 1940-an.

Hanya pada tahun 1997 superkomputer Deep Blue milik IBM menjadi mesin pertama yang mengalahkan juara catur dunia ketika itu, Gary Kasparov.

Sejak itu penyelidik telah mencari cara untuk menjadikan kecerdasan buatan (AI) lebih canggih dan lebih pintar, yang menimbulkan persoalan: Adakah manusia berisiko digantikan oleh AI?

Perkara Tulis

Masa depan chatbots “statik”, jenis yang semua orang rasa menjengkelkan kerana memberikan satu set jawapan templat, mungkin sudah lama berlalu, kerana penyelidik di OpenAI telah melatih model yang digelar ChatGPT untuk berinteraksi dalam cara perbualan.

Baca Lagi | Hakim Singapura Sabitkan Majikan Mencederakan Dua Pembantu Rumah

Baca Lagi | Malaysia Laporkan 1,616 Kes COVID-19 Baharu, 4 Lagi Kematian

Syarikat penyelidikan dan penggunaan AI mendakwa bahawa chatbot AI berasaskan dialog boleh memberikan jawapan yang panjang lebar kepada pelbagai soalan, menulis lagu mengenai sebarang topik (cuba telur), mencipta slogan dan juga membantu untuk nyahpepijat program.

Tidak seperti kebanyakan manusia, ia akan mengakui apabila ia tidak mempunyai jawapan walaupun ia mungkin membuat kesilapan.

STARPICKS

Lam Research memecahkan berat sebelah untuk kemasukan jantina dan kepelbagaian
Selain itu, kerana latihannya terhad kepada peristiwa yang berlaku pada masa lalu sehingga 2021 dan ia tidak boleh menyemak imbas Internet, ia tidak akan dapat menjawab pertanyaan tentang tahun semasa.

Masa depan chatbots ‘statik‘, jenis yang semua orang rasa menjengkelkan kerana memberikan satu set jawapan templat, mungkin sudah lama berlalu, kerana penyelidik di OpenAI telah melatih model yang digelar ChatGPT untuk berinteraksi dalam cara perbualan.

Read Previous

Malaysia Laporkan 1,616 Kes COVID-19 Baharu, 4 Lagi Kematian

Read Next

Britney Spears Merangkul ‘this NO RULE THING’ dalam Pelik Instagram Return

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.