The Malaysia Post

Ahli Parlimen Lahad Datu Mohammadin Ketapi keluar Bersatu, menuduh kepimpinan parti tidak ditepati janji

Hanya sedikit lebih enam bulan selepas meninggalkan Parti Warisan Sabah untuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Ahli Parlimen Lahad Datu Datuk Mohamadin Ketapi hari ini mengisytiharkan dirinya sebagai ahli parlimen bebas.

Bekas menteri pelancongan, kesenian dan kebudayaan persekutuan itu berkata beliau berasa tidak diperlukan dalam Bersatu dan banyak janji yang dibuat tidak ditunaikan oleh kepimpinan parti.

“Saya rasa saya hanya membuang masa di sana. Saya tidak perlu berada dalam parti itu.

“Bagaimanapun saya tetap menyokong kerajaan negeri dan berterima kasih atas sumbangan mereka,” kata Mohamadin yang juga ADUN Segama pada sidang media di sini pagi ini.

Walaupun ragu-ragu, Mohamaddin berkata beliau akan tetap mesra kerajaan baik di peringkat negeri mahupun persekutuan.

Beliau menjelaskan rasa tidak senang kerana tidak mendapat jawatan mengetuai cawangan baharu di Lahad Datu dan Segama seperti yang dijanjikan sebelum menyertai Bersatu.

Beliau juga menegaskan beliau tidak mendapat kerjasama daripada pemimpin sedia ada di kawasan itu.

“Saya dan penyokong saya berminat untuk menyertai Bersatu melalui bahagian ini, tetapi mereka ditolak. Mereka hanya membenarkan permohonan sebagai ahli, tetapi enggan membuka cawangan baharu seperti yang dipersetujui,” katanya sambil menambah bahagian Bersatu tidak menjemputnya ke mana-mana aktiviti mereka.

“Sebelum saya menyertai parti, saya berjumpa dengan ketua menteri dan Ketua Bersatu Sabah Datuk Seri Hajiji Noor dan kami bersetuju untuk merombak pemimpin di bahagian dan cawangan di mana saya boleh membawa penyokong saya supaya ahli baharu dan lama dapat bekerjasama. .

“Tetapi sehingga hari ini, tiada satu pun perkara yang kita bincangkan menjadi kenyataan, dan peruntukan untuk kawasan Segama juga tidak diberikan,” katanya.

Beliau juga menambah bahawa bahagian peruntukannya

mungkin sengaja ditangguhkan kerana orang lain telah menerimanya.

Mohamaddin juga menunjukkan rasa tidak senangnya terhadap Ketua Bersatu Lahad Datu Abdul Hakim Gulam Hassan dan secara sinis “mengucapkan tahniah” kepadanya kerana “berlagak seolah-olah beliau adalah Ahli Parlimen Lahad Datu dan ADUN Segama” walaupun kalah dalam perebutan kerusi DUN Silam pada pilihan raya negeri 2020.

Ditanya sama ada beliau bimbang dianiaya orang ramai kerana meninggalkan Bersatu sejurus selepas berhenti Warisan, Mohammadin berkata beliau melakukan yang terbaik untuk dirinya dan rakyat.

“Ada yang mungkin menggelar saya ‘katak politik’, tetapi apa gunanya kekal dalam parti sambil tidak berbuat apa-apa? Enam bulan menunggu. Kita sepatutnya boleh bekerja untuk rakyat dalam tempoh enam bulan itu. Jadi tidak la, saya akan pergi,” katanya sambil menyamakan dirinya dengan “katak terpelajar” yang mencari kehidupan yang lebih baik.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Lahad Datu Mohammadin Ketapi keluar Bersatu, menuduh kepimpinan parti tidak ditepati janji

Ketapi telah meninggalkan Warisan pada Oktober lalu dan seterusnya menyertai Bersatu pada 26 November.

Read Previous

Malaysia komited untuk mewujudkan bandar yang boleh didiami dan mampan, kata menteri

Read Next

Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang melanjutkan diskaun 50pc ke atas tambang feri untuk penunggang basikal, penunggang motosikal hingga akhir tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.