The Malaysia Post

Malaysia komited untuk mewujudkan bandar yang boleh didiami dan mampan, kata menteri

Malaysia komited untuk mewujudkan bandar yang boleh didiami dan mampan yang akan meningkatkan kualiti hidup penduduknya, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

“Ia adalah prinsip teras dalam usaha Malaysia mengejar pembangunan dan pertumbuhan ekonomi,” kata Reezal Merican ketika menyertai sesi Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) pada Forum Bandar Dunia ke-11 (WUF11) di sini pada Isnin.

Berdasarkan pengiraan Program Penempatan Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN-Habitat), urbanisasi di Malaysia dijangka mencapai 80 peratus menjelang 2030.

“Dengan pembandaran, datangnya kemiskinan, kesesakan, dan pencemaran. Ia adalah cabaran “di sini dan sekarang” – yang perlu ditangani secara kolektif. Ini akan membuka jalan kepada kualiti hidup yang lebih baik bagi mereka yang hidup hari ini dan melindungi generasi masa depan kita,” kata Reezal Merican.

WUF telah dimulakan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 2001 untuk mengkaji salah satu isu paling mendesak yang dihadapi dunia hari ini iaitu pembandaran pesat dan kesannya terhadap masyarakat, bandar, ekonomi dan perubahan iklim.

Dianjurkan dan diadakan oleh UN-Habitat, WUF ialah perhimpunan antarabangsa paling inklusif mengenai isu-isu bandar yang menghimpunkan wakil kerajaan negara, wilayah dan tempatan, ahli akademik, ahli perniagaan, pemimpin masyarakat, perancang bandar dan masyarakat awam.

Reezal Merican berkata pandemik Covid-19 telah membuka mata dan mendedahkan keretakan

ketidakcekapan, dan kelemahan yang wujud dalam masyarakat, dan apabila negara mengunci sempadan mereka dan pergerakan antara bandar dihadkan, orang ramai terkurung di ruang terhad.

Ini, katanya mengakibatkan lonjakan isu kesihatan mental kerana Pertubuhan Kesihatan Sedunia mendedahkan bahawa terdapat peningkatan 25 peratus dalam kes berkaitan kebimbangan dan kemurungan di seluruh dunia pada kemuncak wabak itu.

“Ruang kediaman mesti benar-benar sesuai untuk didiami dan kerajaan perlu memastikan rumah sesuai untuk tinggal, bekerja dan bermain.

“Rumah juga mesti mudah diakses ke kemudahan kesihatan awam, dengan infrastruktur pengangkutan awam yang bersambung dengan baik, dengan kawasan hijau dan terbuka yang mencukupi, serta mempunyai sambungan internet yang baik,” katanya.

Reezal Merican berkata kerajaan Malaysia telah memberi banyak penekanan terhadap kesejahteraan keseluruhan dan kebolehdiaman 32 juta penduduknya.

“Kami juga komited untuk merealisasikan sebuah negara yang mampan dengan agenda kukuh untuk pembangunan hijau — seperti yang dinyatakan dengan jelas dalam Rancangan Malaysia Ke-12, yang merupakan rancangan pembangunan negara lima tahun negara yang menjangkau dari 2021 hingga 2025,” katanya.

Reezal Merican berkata beliau sentiasa mengingatkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, yang diterajuinya, bahawa meningkatkan kebolehdiaman adalah penting — daripada membina rumah mampu milik kepada perancangan bandar, mewujudkan lebih banyak taman awam, dan pengurusan sisa yang berkesan.

Baca Lagi | Malaysia komited untuk mewujudkan bandar yang boleh didiami dan mampan, kata menteri

“Agenda Liveable Malaysia, yang kami panggil Agenda Malaysia Berdaya Huni adalah penyelesaian saya untuk mewujudkan bandar-bandar bertenaga yang benar-benar boleh didiami dan memenuhi keperluan rakyat,” katanya. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pelakon Sharifah Amani mendedahkan pertunangannya di media sosial

Read Next

Ahli Parlimen Lahad Datu Mohammadin Ketapi keluar Bersatu, menuduh kepimpinan parti tidak ditepati janji

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.