The Malaysia Post

Agong, Permaisuri mengucapkan takziah kepada keluarga Salleh Abas

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah telah mengucapkan takziah kepada keluarga bekas Presiden Tuanku Tun Mohamed Salleh Abas, yang meninggal hari ini.

Yang Mulia mengatakan mereka sedih dengan pemergiannya dan berharap keluarganya akan bersabar dan tegas dalam menghadapi situasi ini.

“Yang Mulia sangat menghargai jasa dan perbuatannya kepada masyarakat dan negara dan menganggap kematiannya sebagai kerugian besar bagi negara,” menurut kenyataan yang disiarkan di akaun Facebook Istana Negara.

Raja dan Ratu juga berdoa agar jiwanya diberkati oleh Allah SWT dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh.

Mohamed Salleh, yang dilahirkan di Kampung Raja, Besut, Terengganu, pada 25 Ogos 1929, meninggal dunia akibat radang paru-paru pada jam 3.20 pagi.

Baca Lagi | Mahathir melabel Muhyiddin sebagai ‘diktator’ kerana menggunakan Darurat untuk terus berkuasa

Beliau adalah Presiden Tuhan dari tahun 1984 hingga 1988 dan memenangi kerusi DUN Jertih di Terengganu dengan tiket PAS pada tahun 1999.

Menantunya Wan Pauzi Yahya berkata, Mohamed Salleh, yang merupakan ketua as-Salihin Trustee Berhad, dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini pada hari Khamis setelah dia positif untuk Covid-19.

“Setelah dia dibawa ke hospital, anak-anaknya dan ahli keluarganya masih dapat berbicara dengannya tetapi kemudian dia belum dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Kami diberitahu bahawa dia mengalami kesukaran bernafas, penurunan tekanan darah dan masalah lain. Selain itu, dia dilahirkan hanya dengan satu buah ginjal, ”katanya kepada pemberita selepas pengebumian.

Wan Pauzi berkata bapa mertuanya dimasukkan ke ventilator malam tadi.

Katanya, Mohamed Salleh dikebumikan di sebelah isteri pertamanya, Toh Puan Azimah Mohd Ali, yang meninggal pada tahun 2016.

Wan Pauzi berkata, keluarga berharap pihak berkenaan dapat melestarikan warisan Mohamed Salleh dengan mengumpulkan buku-buku yang ditulis olehnya dan barang peribadinya seperti gambar untuk kepentingan generasi akan datang.

Mohamad Salleh meninggalkan isterinya Toh Puan Junaidah Wan Jusoh, lima anak dan 26 cucu.

Pada tahun 1984, Mohamed Salleh dilantik sebagai Presiden Tuan (sekarang dikenal sebagai Ketua Hakim), jawatan yang dipegangnya sehingga pengusirannya semasa krisis perlembagaan pada tahun 1988.

Dia juga merupakan salah seorang penyusun Rukun Negara pada tahun 1970. Pada pilihan raya ke-10 pada tahun 1999, dia memenangi kerusi DUN Jertih di Terengganu dengan tiket PAS tetapi tidak bertanding pada pemilihan berikutnya pada tahun 2004 atas alasan kesihatan

Read Previous

Mahathir melabel Muhyiddin sebagai ‘diktator’ kerana menggunakan Darurat untuk terus berkuasa

Read Next

Perbicaraan laporan audit 1MDB ditangguhkan ke 22 Februari kerana MCO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.