The Malaysia Post

Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Pengkhianatan Manchester United

Cristiano Ronaldo berkata dia berasa “dikhianati” oleh Manchester United kerana dia mendakwa pengurus Erik ten Hag dan eksekutif kanan lain cuba memaksanya keluar dari kelab dalam satu temu bual yang meriah pada hari Ahad.

Pemenang Ballon d’Or lima kali itu telah menjadi figura luar biasa di atas padang untuk United sejak Ten Hag mengambil alih tugas pada Mei.

Ronaldo dikenakan tindakan disiplin selepas enggan masuk sebagai pemain gantian dalam kemenangan 2-0 ke atas Tottenham bulan lalu, tetapi telah kembali ke pasukan dalam beberapa minggu kebelakangan ini malah menjadi ketua pasukan Red Devils dalam kekalahan 3-1 di Aston Villa hujung minggu lalu.

Bagaimanapun, pemain berusia 37 tahun itu tidak menyertai skuad dalam kemenangan 2-1 ke atas Fulham pada Ahad dalam perlawanan terakhir United sebelum berehat enam minggu untuk Piala Dunia.

“Saya tidak menghormati dia kerana dia tidak menunjukkan rasa hormat kepada saya,” kata Ronaldo mengenai Ten Hag dalam temu bual dengan rancangan TV Piers Morgan Uncensored.

“Bukan sahaja jurulatih, tetapi dua atau tiga lagi lelaki di sekitar kelab. Saya rasa dikhianati.”

Apabila disoal sekali lagi jika eksekutif kanan kelab cuba menggulingkannya, Ronaldo menjawab: “Ya, saya rasa dikhianati dan saya rasa ada orang tidak mahu saya di sini, bukan sahaja tahun ini tetapi tahun lalu juga.”

Ronaldo kembali ke Old Trafford pada Ogos 2021 dari Juventus.

Baca Lagi | Ismail Sabri berkata sentimen Zahid-bakal PM Pembangkang hanyalah ‘dongeng’

Baca Lagi | Di Bukit Bendera, Syerleena yang berharap DAP berkata masih bertanya ‘Adakah anda seorang Melayu?’

Mantra pertama Ronaldo

Pengalaman pertamanya di United adalah yang gemilang di bawah bimbingan Alex Ferguson, memenangi tiga gelaran Liga Perdana, Liga Juara-Juara dan yang pertama daripada mahkota Ballon d’Or sebagai pemain terbaik dunia.

Walaupun 24 golnya dalam semua kejohanan musim lalu, United mengharungi kempen yang mengerikan apabila mereka menduduki tempat keenam dalam Liga Perdana dan gagal layak ke Liga Juara-Juara.

Ronaldo kemudian dilaporkan cuba membuat jurutera untuk keluar sebelum permulaan musim ini, tetapi tiada perjanjian dapat ditemui dengan kelab lain.

“Sejak Sir Alex pergi, saya tidak melihat sebarang evolusi dalam kelab. Tiada apa-apa yang berubah,” kata Ronaldo mengenai apa yang ditemuinya sekembalinya ke United.

“Saya mahukan yang terbaik untuk kelab. Inilah sebabnya saya datang ke Manchester United.

“Tetapi anda mempunyai beberapa perkara di dalam yang tidak membantu (kami) mencapai tahap teratas seperti (Manchester) City, Liverpool dan juga Arsenal sekarang…kelab dengan dimensi ini sepatutnya berada di puncak pada pendapat saya dan mereka tidak malangnya.”

United berada di tangga kelima Liga Perdana, 11 mata di belakang pendahulu Arsenal.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Di Bukit Bendera, Syerleena yang berharap DAP berkata masih bertanya ‘Adakah anda seorang Melayu?’

Read Next

Adakah Lesen Anda Tamat Tempoh? Cara Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.