The Malaysia Post

Viral Bilik Loteng China dengan Tingkap Kecil “Lubang Tembak” untuk Disewa

Klip video ruang kediaman warga China dengan satu tingkap sekecil “lubang tembak” telah tular di media sosial tanah besar. Sebuah gerai loteng seluas lapan meter persegi dengan tingkap kecil di Kawasan Baharu Pudong Shanghai mencetuskan perdebatan hangat dalam talian selepas seorang ejen hartanah berkongsi videonya di Douyin, versi TikTok di tanah besar, pada 28 Julai.

Ejen itu, yang bernama Ding, menutup apertur kaca buatan sendiri dan memanggil lubang sekecil tangannya sebagai “tingkap”. Dia menggambarkannya dengan penuh warna sebagai “tingkap kepada jiwa”. Menurut Ding, gerai loteng terletak di bangunan dua tingkat yang dibahagikan kepada enam bilik itu ditawarkan untuk disewa dengan harga 1,000 yuan (AS$140) sebulan.

Harga Sewa Berbeza dengan Saiz Tingkap Kecil

Menurut ejen hartanah 5i5j, sebuah flat seluas 95 meter persegi di kompleks perumahan yang sama, iaitu satu jam dari pusat bandar dengan menaiki kereta api, disewakan dengan harga 7,000 yuan sebulan. Ding turut berkongsi gambar kubikel lain di flat sama yang turut mempunyai tingkap nano, dan dia menambah bahawa sebuah bilik telah disewakan pada 31 Julai.

Baca lagi | China Berdepan Krisis Ekonomi Disebabkan Polisi Satu Anak

Reaksi Netizen

Saiz apertur yang sangat kecil mengingatkan beberapa “lubang” – lubang kecil di dinding struktur bertetulang untuk membolehkan tembakan senjata api. Pemerhati media sosial pantas mengejek kediaman itu.

“Jangan buang topeng muka anda kerana ia boleh digunakan sebagai langsir,” sindir seorang netizen. Seorang lagi netizen mengulas penuh makna, “Tuan rumah tahu kami perlu bekerja sepanjang hari dan oleh itu tidak memerlukan bilik dengan pencahayaan yang baik.”

Baca lagi | Tren Perlindungan Matahari Di China: Fenomena Topi UV Dan Facekinis

Harga Aset Tanah di Shanghai

Harga purata hartanah kediaman di Shanghai telah jatuh dengan ketara dalam tempoh dua tahun lalu, menurut Akademi Indeks China, salah satu penyelidik hartanah bebas terbesar di negara itu. Walau bagaimanapun, harga purata semasa 63,410 yuan/m² (AS$8,800) untuk hartanah kediaman baharu dan 62,120 yuan untuk hartanah kediaman terpakai, menurut platform carian hartanah Fang.com, masih lebih tinggi daripada purata gaji bulanan bandar sebanyak 12,183 yuan.

Seorang lagi pemerhati dalam talian berkata, “Saya sanggup memperoleh pendapatan kurang daripada tinggal di ruang kecil di bandar kelas pertama seperti Shanghai.”

Pada Disember tahun lalu, sebuah rumah pangsa nano di pinggir Shanghai mendapat perhatian dalam talian kerana berjaya meletakkan tandas, dapur dan katil di dalam bilik seluas enam meter persegi. Pada pandangan sesetengah orang, bilik itu berharga “tawaran yang cukup bagus.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Piala Malaysia: JDT Menang Besar 5-1 Menentang Kelantan FC

Read Next

Shila Amzah dan Ubai Kini Sah Suami Isteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.