The Malaysia Post

Video Lucah Mirip Pengarah J-KOM Tersebar

Pada 16 November 2023, masyarakat dikejutkan dengan tersebarnya rakaman video perbualan lucah yang didakwa melibatkan seseorang yang mirip Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM), Datuk Dr. Mohammad Agus Yusoff. Video berdurasi 3 minit 3 saat itu dikongsikan oleh Ahli Jawatankuasa Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Che’gu Bard melalui akaun Tik Tok miliknya.

Kontroversi: Video Berdurasi 3 Minit 3 Saat

Dalam rakaman video tersebut, perbualan antara lelaki yang didakwa sebagai Mohammad Agus Yusoff dan seorang individu yang tidak dikenal boleh didengar secara jelas. Perbualan tersebut menyerupai percakapan pasangan kekasih yang merancang untuk melakukan hubungan intim. Che’gu Bard, melalui ruangan caption video, mempersoalkan kebenaran video dan menyatakan kemungkinan lelaki dalam video tersebut adalah Pengarah J-KOM yang baru meletak jawatan.

Kecelaruan Identiti Seks: Adakah Agus Pengarah J-KOM?

Che’gu Bard menimbulkan pertanyaan mengenai kebenaran video tersebut dan adakah lelaki tersebut adalah Agus, Pengarah J-KOM yang dikatakan meletak jawatan pada hari tersebut. Beliau turut mempertikaikan sejauh mana video tersebut menjadi viral kerana kemungkinan pertembungan antara J-KOM dan Pejabat Perdana Menteri.

Baca lagi | Apakah itu deepfakes – dan bagaimana anda boleh mengesannya?

Pengesahan Peletakan Jawatan oleh Mohammad Agus Yusoff

Menurut laporan media, Mohammad Agus Yusoff telah mengesahkan penghantaran surat peletakan jawatan kepada Perdana Menteri pada hari sebelumnya. Baginda menyatakan bahawa keputusan tersebut bukan disebabkan tekanan dari mana-mana pihak, tetapi kerana beliau menerima tawaran pekerjaan baharu yang lebih mencabar.

Kontroversi dalam Pengurusan J-KOM

Mohammad Agus Yusoff dilantik sebagai Ketua Pengarah J-KOM pada bulan Februari tahun ini. Walaupun begitu, beliau dan jabatan terbabit mendapat kritikan hebat kerana dianggap kurang berkesan dalam memainkan peranannya untuk menyebarkan maklumat berkaitan pelbagai manfaat dan insentif yang disediakan oleh Kerajaan Perpaduan kepada rakyat.

Panggilan untuk Pembubaran J-KOM

Kritikan terhadap kurangnya keberkesanan J-KOM tidak hanya datang dari masyarakat umum tetapi juga dari wakil rakyat pembangkang. Terdapat seruan untuk membubarkan J-KOM, dengan beberapa pihak menyuarakan pendapat bahawa jabatan tersebut tidak mampu mengemaskini dan menyampaikan maklumat dengan efektif kepada rakyat.

Dalam pada itu, tunggu berita terkini mengenai perkembangan terkini mengenai video kontroversial ini dan apakah impaknya terhadap pengurusan Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) dan politik Malaysia secara keseluruhannya.

Read Previous

Dr Ahmad Samsuri Pilihan Utama Pengundi Kemaman

Read Next

7KM Kesesakan Trafik Berikutan Kemalangan Tiga Kenderaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.